c S
Severnoprimorsko gospodarstvo želi sodelovati z Veliko Britanijo tudi po brexitu 24.10.2018 15:02 Nova Gorica, 24. oktobra (STA) - Kako povečati izvoz in vstopiti na nove trge Velike Britanije in Francije je bila osrednja tema današnjega dogodka za gospodarstvenike severnoprimorske regije. Na okrogli mizi so nekateri gospodarstveniki skupaj z veleposlanico Velike Britanije v Sloveniji Sophie Honey spregovorili tudi o trgovinskih odnosih po izstopu Velike Britanije iz EU.

Današnje srečanje, ki se ga je udeležilo okrog 70 gospodarstvenikov iz regije, so pripravili Britansko-slovenska gospodarska zbornica skupaj s Spirit Slovenija, gospodarskim ministrstvom, Severno Primorsko gospodarsko zbornico, Regijsko razvojno agencijo Severne Primorske in Mestno občino Nova Gorica ob podpori Nove KBM.

V Britansko-slovenski gospodarski zbornici so bili zelo veseli velikega odziva podjetnikov na ta dogodek, je ob koncu za STA povedala direktorica zbornice Barbara Uranjek: "Zanima jih vstop na angleški, nekatere tudi na francoski trg, nekateri pa že delajo na britanskem trgu in si želijo tam ustanoviti svoja podjetja. Britanski trg je namreč zelo zanimiv za podjetja, ki želijo delati globalno, ker je to precej lažje kot v Sloveniji."

Precej zanimanja je tudi za to, da bi investitorji iz Velike Britanije več vlagali tudi v Sloveniji. Na tokratni okrogli mizi so največkrat omenjali vlaganja v turizem, saj turistični delavci v regiji ne zmorejo več slediti vedno večjemu povpraševanju po nočitvenih kapacitetah in hotelskih uslugah.

V zbornici se trudijo pospeševati trgovino in blagovno menjavo med državama, prav tako želijo pospeševati tudi investicije v drugi državi. Zato pripravljajo različne dogodke, nekatere med njimi pripravijo vsako leto v Sloveniji, druge pa v Veliki Britaniji.

"Vendar pa je v zadnjem času zelo pereča tema brexit, saj nas podjetniki in gospodarstveniki z zaskrbljenostjo sprašujejo o tem, kaj se bo zgodilo ob izstopu Velike Britanije iz EU. Pri prihodnjem trgovanju in sodelovanju pa je tukaj ključnega pomena stabilnost, gotovost," je še povedala Urankarjeva.

Slovenski izvoz v Veliko Britanijo se je lani v primerjavi s predlani povečal za 3,7 odstotka, kar je manjše povečanje kot pri izvozu v druge države. To pripisujejo predvsem negotovosti po referendumu o brexitu leta 2016. Se je pa zato povečal uvoz iz Velike Britanije za deset odstotkov, saj veliko slovenskih distributerjev izkorišča ugoden tečaj angleškega funta glede na evro.

Za severnoprimorsko gospodarstvo je Velika Britanija na sedmem mestu po izvozu. "V letu 2017 smo izvozili za 52,9 milijona evrov in zabeležili rast za 31,2 odstotka glede na leto 2016. Navedeni znesek predstavlja 3,5 odstotka vrednosti celotnega izvoza regijskega gospodarstva," je za STA povedala direktorica severnoprimorske gospodarske zbornice Nevenka Volk Rožič.

Za izvoz na britanski trg se zanimajo predvsem podjetja iz živilskopredelovalne industrije, je še povedala Volk Rožičeva, na njem pa je že prisotnih večje število vipavskih in briških vinarjev.