c S
Bratuškova v Luki Koper tudi o drugem tiru 24.10.2018 15:02 Koper, 24. oktobra (STA) - Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek se je danes ob obisku Luke Koper seznanila s problematiko reševanja delavcev IPS in izrazila pričakovanje, da bodo zadevo v kratkem rešili na način, kot si ga je zastavilo vodstvo z Dimitrijem Zadelom na čelu. Dotaknila se je tudi drugega tira in ponovila, da ministrstvo s projektom misli resno.

Na ministrstvu za infrastrukturo so v treh tednih naredili vrsto korakov, s katerimi so dokazali, da s projektom drugega tira mislijo resno in da je to za Luko Koper in za celo Slovenijo prioriteten projekt, je ob obisku Luke Koper dejala ministrica Alenka Bratušek. Investicijski program za projekt bi lahko vlada obravnavala do konca novembra.

Današnje srečanje vodstev ministrstva in Luke Koper ni bil zgolj formalne narave, ampak so se na njem lotili tudi vsebinskih vprašanj, je v izjavi za medije navedla Bratuškova: "Vesela sem, da me je vodstvo seznanilo, kako poteka reševanje t.i. IPS in da bo zadeva v kratkem rešena oziroma sanirana na način, kot si jo je Luka Koper zastavila."

V zvezi s projektom drugi tir, s katerimi je seznanila tudi vodstvo Luke, je Bratuškova pojasnila, da ni smiselno "licitirati" o datumu začetka gradnje. Je pa poudarila opravljeno delo, odkar je nastopila funkcijo. "Mi smo v enem mesecu, še manj, v treh tednih prenesli investitorstvo z direkcije na 2TDK, imenovali projektno-finančni svet, pospešili postopke priprave investicijskega programa," je naštela ministrica. Zato misli, "da smo v treh tednih pokazali, da resno mislimo, da je to prioriteten projekt, pomemben za Luko Koper, za Primorsko in za celo Slovenijo".

Glede vloge Madžarske v projektu je ministrica ponovila stališče, da je država sposobna drugi tir zgraditi sama, končna odločitev pa naj bi bila znana do konca leta, ko bo vladi predlagala odločitev.

Bratuškova meni, da ni nevarnosti, da Slovenija ne bi pridobila posojila Evropske investicijske banke (EIB) in da bodo zadeve tudi na tem področju razrešili. Je pa obenem opozorila, da bi se morala Evropska komisija in EIB dogovoriti, ali je t.i. Junckerjev sklad primeren za zavarovanje kredita, ali pa bodo vztrajali pri garanciji države. Evropska komisija bi morala po njenem razumeti, da je zavarovanje prek omenjenega sklada vsaj enakovredno državnemu zavarovanju.

O sami višini kredita še ni moč govoriti, ker še ni točne investicijske vrednosti, ki bi izhajala iz investicijskega programa za projekt drugega tira. Bratuškova si ob tem želi, da bi investicijski program prišel na dnevni red seje vlade do konca novembra.

Sama je vodstvo Luke danes seznanila še z aktivnostmi glede odkupa zemljišč znotraj koncesijskega območja. Tu je zaveza ministrstva, da bodo delali čim hitreje, saj ministrica meni, "da pri teh stvareh država kar malček zamuja". Kot je dodala, ima država zagotovljen denar za to postavko, sama pa meni, da bi bilo zadeve na tem področju reševati v paketu.

Glede negativnega mnenja računskega sodišča o poslovanju ministrstva pri zagotavljanju pogojev za upravljanje pristaniške infrastrukture je Bratuškova poudarila, da bodo ugotovitve sodišča temeljito proučili in nato sprejeli potrebne ukrepe in rešitve. Sicer pa je ministrica izrazila prepričanje, da bodo z vodstvom Luke dobro, če ne že odlično sodelovali.

V zvezi s spremembo ključa za delitev luške koncesnine in upravnim sporom, ki ga je sprožila ankaranska občina, je bila Bratuškova redkobesedna, je pa napovedala, da bo prišel na vrsto tudi sestanek z Občino Ankaran "in to mislim, da kar zelo kmalu".

S sestankom je bil zadovoljen tudi predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel, ki je Bratuškovi med drugim predstavil dinamiko izvajanja podaljšanja prvega pomola. Gradbeno dovoljenje zanj bo pravnomočno 2. novembra in takrat bodo tudi objavljen razpis za izbiro izvajalca. Če ne bo zapletov, Zadel računa, da bi z gradbenimi deli lahko začeli v prvi polovici prihodnjega leta.

Bratuškova je pojasnila tudi svojo domnevno neodzivnost na pisma, ki so jih nanjo naslovili predstavniki civilnih iniciativ, ki jim življenje otežuje promet na cesti Kozina-Starod. Kot je povedala ministrica, jih je prosila, naj ji dajo dovolj časa, da se s projekti seznani, "da ne bom šla k njim samo gledat na uro in jim povedat, da jih razumem, ampak da jim bom lahko tudi povedala, kaj bom kot ministrica oziroma kaj bomo kot ministrstvo lahko naredili".