c S
Policisti vladni strani dodatno obrazložili svoje stavkovne zahteve 24.10.2018 14:28 Ljubljana, 24. oktobra (STA) - Vladna pogajalska skupina se je danes ločeno sestala s policijskim stavkovnim odborom. Vladnim pogajalcem so predstavniki policistov dodatno obrazložili svoje stavkovne zahteve in pričakujejo, da jim bo vladna stran prišla naproti s predlogom za njihovo reševanje, je po srečanju povedal predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič.

Vodja vladne pogajalske skupine Peter Pogačar je današnji, uvodni sestanek ocenil kot konstruktiven. Napovedal je, da bodo tudi na podlagi današnjih dodatnih obrazložitev stavkovnih zahtev znotraj krovne vladne pogajalske skupine opravil dodaten razmislek na to temo in se nato s policijskima sindikatoma, ki sodelujeta v skupnem stavkovnem odboru, sestali v najkrajšem možnem času ter nadaljevali pogajanja s ciljem, da dosežejo stavkovni sporazum in se stavka policistov konča.

Policisti namreč od 1. oktobra nadaljujejo stavko, ki so jo začeli 12. februarja, nato pa sredi marca zaradi odstopa prejšnjega premiera Mira Cerarja zamrznili. Uroševič je danes poudaril, da v njihovem primeru ne gre za pogajanja glede zviševanja plač, ampak za ponovno vzpostavitev razmerij, ki so bila porušena z dvigom plač nekaterim skupinam v letu 2017. A priznava, da ponovna vzpostavitev teh razmerij pomeni dvig plač.

S stavko policisti namreč zahtevajo vzpostavitev razmerij med plačami, kot so bila postavljena s stavkovnim sporazumom sredi leta 2016. Takrat sta sindikata z vlado dosegla sporazum, ki je policistom prinesel višje plače. A so bila nato v okviru odprave plačnih anomalij določena boljša vrednotenja delovnih mest tudi pri ostalih pooblaščenih uradnih osebah.

Med njihovimi stavkovnimi zahtevami pa so tudi izplačilo posebne nagrade policistom za vsako leto opravljenega dela, izplačilo nadomestila za dolžnost ukrepanja ob vsakem času, ovrednotenje prepovedi članstva v političnih strankah in odprava anomalij pri poklicnem in starostnem upokojevanju policistov.

Kolikšne finančne posledice bi imela uresničitev stavkovnih zahtev, danes niso razkrili ne na sindikalni ne na vladni strani. Kot je dejal Uroševič, sami ne razpolagajo z vsemi podatki, da bi lahko podali korektno oceno. Pogačar pa je pojasnil, da vlada ocenjuje stavkovne zahteve kot celoto, ker ima en proračun, iz katerega se zagotavljajo sredstva za plače.

Poleg tega pa po njegovih besedah ni korektno, da bi sproti komentirali vsebino pogajanj. Zato tudi ni podal odgovora na vprašanje, ali so danes policistom za razrešitev njihov zahtev kaj ponudili. Vladni predlog, ki so ga sindikatom predstavili na pogajanjih v torek, pa naj za pooblaščene uradne osebe ne bi predvideval dvigov.