c S
Do odprave prekarnosti po mnenju delavcev s strožjim nadzorom in boljšim informiranjem 24.10.2018 13:53 Ljubljana, 24. oktobra (STA) - Zavod Bob je letos pripravil zakonodajno forumsko predstavo z naslovom Status quo na trgu dela, v kateri se ukvarja predvsem s problematiko prekarnega dela. Na gledaliških dogodkih projekta so beležili tudi predloge laične javnosti za odpravo prekarnosti, med katerimi izstopata strožji inšpekcijski nadzor in boljše informiranje.

Projekt Status quo na trgu dela je del projekta Vse ali nič, ki ga Zavod Bob izvaja od leta 2013 za opolnomočenje mladih pri reševanju vsakodnevnih stisk in z namenom dati glas tistim, katerih glasu se v javnosti ne sliši, je na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnila Metka Bahlen Okoli iz Zavoda Bob.

Projekt Vse ali nič temelji na načelih gledališke pedagogike, pedagogike zatiranih in Gledališča zatiranih. Nadgradnjo tako predstavlja predstava Status quo na trgu dela, v katerih gledalci spoznajo osebne zgodbe prekarnih delavcev, možnost pa imajo tudi posegati v predstavo z vstopanjem v lik protagonistke.

Kot je pojasnila Sara Kosirnik iz Sindikata prekarcev, so na gledaliških dogodkih tako prejeli številne predloge, ki odražajo dejansko stanje na terenu. Obiskovalci so kot najbolj problematično izpostavili pomanjkanje inšpekcijskega nadzora nad kršitelji delovnopravne zakonodaje.

"To je jasno tudi iz dejanskega stanja, saj je za nadzor 210.884 pravnih subjektov z več kot 800.000 zaposlenimi pristojnih samo 42 inšpektorjev za delovna razmerja in 32 za varstvo pri delu. Iz teh številk sledi, da je učinkovit nadzor nemogoč, česar se dobro zavedajo tudi delodajalci," je dejala.

Obiskovalci so se na skoraj vseh predstavah zavzeli tudi za boljše izobraževanje in informiranje delavcev o njihovih pravicah. Kot je opozorila Kosirnikova, ni s strani države zagotovljenega nikakršnega financiranja stalnih programov organizacij, ki skrbijo za izobraževanje in informiranje.

Lea Dolinar, ki je sodelovala v gledaliških predstavah, je poudarila, da ji je izkušnja povsem spremenila življenje. "Z vsako vajo bolj je problematika prekarnega dela dobivala svoj (ne)smisel," je dejala in se zavzela za opolnomočenje mladih, ki bi se z aktivnim državljanstvom zelo odločno postavili za svoje pravice.

Po mnenju Tomaža Podbevška iz Pekarne Magdalenske mreže je gledališče zelo dober medij za prenos takšnih informacij, z aktivnostmi pa bodo nadaljevali še naprej in tudi na drugih področjih. Barbara Polajnar iz KUD Transformator je ob tem dodala, da je glavna težava v individualizmu, ki ga lahko skupinsko sodelovanje pri predstavah pomaga odpraviti.

Novinarske konference se je udeležila tudi Tea Jarc iz Sindikata Mladi plus, ki je pritrdila sogovornikom, da prekarnost vpliva na vsa življenjska področja. Opozorila je, da se statistike morda res izboljšujejo, a je prekarnost še vedno močno prisotna.