c S
Italija zaradi namerne upočasnitve telefonov kaznovala Apple in Samsung 24.10.2018 13:52 Rim, 24. oktobra (STA) - Italijanski varuh konkurence je oglobil podjetji Apple in Samsung, saj naj bi proizvajalca namerno upočasnjevala delovanje starejših pametnih telefonov in potrošnike na ta način spodbujala k hitrejšemu nakupu novih modelov. Apple bo moral poravnati 10 milijonov, Samsung pa pet milijonov evrov kazni.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP naj bi bil ukrep italijanskega varuha konkurence prva tovrstna odločitev zoper mobilne proizvajalce. Nanje se sicer z vseh koncev sveta že več let zgrinjajo plazovi kritik, saj podjetja spodbujajo nadgradnjo operacijskih sistemov na starejših telefonih, s čimer upočasnijo njihovo delovanje. Posledično pospešujejo proces menjave mobilnih naprav oz. potrošnike spodbujajo k nakupu novih modelov.

V izjavi je italijanski varuh konkurence zapisal, da sta se Apple in Samsung posluževala nepoštenih oglaševalskih praks. "Nadgrajevanje operacijskih sistemov je povzročilo resne okvare in je znatno zmanjšalo zmogljivost telefona, s čimer so pospešili nakupe novih," sporočilo pristojnega italijanskega organa povzema AFP.

Samsung je imetnikom telefona Note 4 naročil, da na telefon namestijo najnovejšo različico Googlovega operacijskega sistema Android, s čimer se je delovanje njihove mobilne naprave upočasnilo. Različica sistema je bila namreč predvidena za Samsungov novejši model Note 7. Podobno je Apple lastnikom Iphona 6 naročil, naj naložijo operacijski sistem, ki je predviden za iPhone 7, posledice pa so bile enake.

Applova kazen je po poročanju AFP višja, ker ameriški velikan potrošnikov prav tako ni seznanil z značilnostmi njihovih baterij, niti z njihovo povprečno življenjsko dobo ter nasveti, kako lahko potrošniki njeno delovanje podaljšajo.

Italijanski varuh konkurence je preiskavo odprl januarja letos, potem ko so prejeli številne pritožbe potrošnikov, še poroča francoska agencija.