c S
Rast gospodarske dejavnosti v območju evra na dvoletnem dnu 24.10.2018 13:17 London, 24. oktobra (STA) - Rast gospodarske dejavnosti v območju evra je bila oktobra najnižja v zadnjih dveh letih, kaže danes objavljena ocena analitske hiše IHS Markit. Raziskava ob tem nakazuje nadaljnje upočasnjevanje, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Podatki kažejo, da se je upočasnjevanje izvoza razširilo na storitveni sektor. Pričakovanja prihodnje rasti so najnižja v skoraj štirih letih.

Vrednost kazalnika nabavnih menedžerjev (PMI) za oktober je pri 52,7 točke, potem ko je bila septembra pri 54,1 točke. Vrednosti nad 50 točk nakazujejo rast, pod 50 točk pa krčenje. Gospodarska dejavnost v državah z evrom se tako še naprej krepi, a precej počasneje od pričakovanj - analitiki so napovedovali, da bo kazalec pri 53,9 točke.

Raziskava kaže na ohlajanje gospodarske rasti območja z evrom na 0,3 odstotka v zadnjem četrtletju, je pojasnil prvi ekonomist Markita Chris Williamson.

"Upočasnjevanje je v prvi vrsti posledica upada izvoza, ki ga mnogi sodelujoči v raziskavi povezujejo s trgovinskimi vojnami in carinami. Te so očitno zatemnile globalno gospodarsko okolje in vodile k izogibanju tveganjem," navaja Williamson. "Zato ni presenetljivo, da se upočasnjevanje širi po vsem gospodarstvu in je prizadelo tudi sektor storitev," je še dodal.