c S
Svet jeseniške bolnišnice o pozitivnem poslovanju in kadrovskih težavah 24.10.2018 13:14 Jesenice, 24. oktobra (STA) - Splošna bolnišnica Jesenice je v prvih osmih mesecih tega leta nadaljevala z uspešnim izvajanjem sanacijskih ukrepov in zabeležila pozitiven rezultat v višini 400.000 evrov. Svet javnega zdravstvenega zavoda je na torkovi seji ponovno izpostavil tudi pomen nakupa angiografa, izgradnje nove regijske bolnišnice in rešitve kadrovskih težav.

Območje, ki ga pokriva jeseniška bolnišnica, je četrto največje v Sloveniji, zato sta vodstvo bolnišnice in sveta zavoda prepričana, da bi ministrstvo za zdravje moralo nakup angiografa uvrstiti na seznam investicij, jeseniško bolnišnico pa v mrežo izvajalcev angiografskih storitev.

Ponovno so izpostavili tudi potrebo po realizaciji strategije bolnišnice do leta 2025, v katero je na podlagi podatkov in analiz uvrščena izgradnja nove regijske bolnišnice. Ta je potrebna zaradi prostorske stiske obstoječe bolnišnice in težkih delovnih pogojev v 70 let stari ter organizacijsko nezadostnih in iztrošenih prostorih, so danes sporočili iz bolnišnice.

Na seji sveta so govorili tudi o pereči kadrovski situaciji. Ministrstvu za zdravje so posredovali predlog za zaposlitev zdravnikov, ki prihajajo z območja zunaj Evropske unije, in sicer dveh radiologov, anesteziologa, dermatologa in oftalmologa. Kot poudarjajo, postopki sedaj trajajo kar leto ali dve, kar je predolgo.

Še večji kadrovski problem so trenutno medicinske sestre. Pojavlja se namreč vse več primerov, ko so se medicinske sestre pripravljene odpovedati sedanjim nizkim dodatkom in se raje zaposlijo pri koncesionarjih in v zdravstvenih domovih, kjer delajo le od ponedeljka do petka od 7. do 15. ure, ne pa tudi ponoči, ob vikendih in praznikih.

Zato v jeseniški bolnišnici menijo, da sistemski dvig plač v zdravstvu ne bo ustavil odhoda medicinskih sester iz bolnišnic. Predlagajo, naj se medicinske sestre, ki stalno opravljajo delo v negovalnih enotah ali izmensko delo, primerno nagradi v obliki višjih izhodiščnih plač.

"Na nedavnem srečanju ekonomistov v zdravstvu je bil predstavljen nefleksibilen in nestimulativen model nagrajevanja zaposlenih v javnem zdravstvenem sistemu," so poudarili v jeseniški bolnišnici, kjer pozdravljajo napovedi ministra za zdravje Sama Fakina o proučitvi upravljanja bolnišnic po zgledu gospodarskih družb, pri čemer so v jeseniški bolnišnici pripravljeni tudi aktivno sodelovati.