c S
Naj podjetje Podravja 2017 znova bistriški Impol 24.10.2018 09:07 Maribor, 24. oktobra (STA) - Štajerska gospodarska zbornica (ŠGZ) in časopisna hiša Večer sta v torek zvečer v Narodnem domu tretje leto zapored razglasila najboljša podjetja podravske regije v preteklem letu. Najboljša med velikimi je že tretjič zapored postala slovenskobistriška skupina Impol, bralci Večera pa so letos za naj podjetje izbrali Zavarovalnico Sava.

Med srednje velikimi podjetji je priznanje na večerni prireditvi, ki se je je tokrat udeležil tudi predsednik vlade Marjan Šarec, pripadlo mariborskemu podjetju Continental Adria pnevmatike, med majhnimi prav tako mariborskemu podjetju Dualis, med mikro podjetji pa družbi Avto Skrbiš. Naj zaposlovalec minulega leta je postalo podjetje Sektron, najbolj perspektivno podjetje pa Topmedia.

Bistriška skupina Impol je lani znova potrdila, da postaja vse pomembnejši predelovalec aluminija v širši regiji, saj je s skoraj 2400 zaposlenimi, od tega skoraj 1300 v Sloveniji, ustvarila 667 milijonov evrov prihodkov in 34,5 milijona evrov čistega dobička. Njihova letna proizvodnja znaša 250.000 ton, do leta 2025 pa načrtujejo med 300.000 in 400.000 ter milijardo evrov prihodkov.

Bralci so tokrat med osmimi nominiranimi podjetji izbrali Zavarovalnico Sava, ki je pred časom pod eno streho združila štiri zavarovalne hiše in postala ena večjih zavarovalnic v jugovzhodni regiji. Kljub višjim izplačilom škod so lani zvišali prihodke od obračunanih premij in čisti dobiček. Tega je bilo lani za 25 milijonov evrov, za letos ga napovedujejo 30 milijonov.

Naj zaposlovalec Podravja v letu 2017 je postal mariborski Seltron, čigar vizija temelji prav na kakovosti in motiviranosti zaposlenih. Podjetje daje kruh 67 delavcem, v zadnjem letu so jih zaposlili sedem, njihova povprečna septembrska bruto plača pa je znašala 1875 evrov. Pri tem imajo sistem nagrajevanja z variabilnim delom, ki je odvisen od osebne ocene zaposlenega. Delavce ob zaključku leta še dodatno nagradijo, višina nagrade pa je odvisna od poslovnih rezultatov podjetja. Prav tako vlagajo v izobraževanje in karierni razvoj zaposlenih.

S projektom Podravsko podjetje leta, ki je letos potekalo tretjič, želijo organizatorji predstaviti najuspešnejša podjetja, ki svoj prihodek ustvarjajo na regijski, nacionalni in globalni ravni, ob tem pa tudi spodbuditi podjetniško naravnanost v regiji. Najboljša podjetja z izjemo kategorije po izboru bralcev, je izbrala neodvisna komisija na podlagi vnaprej določenih objektivnih kriterijev.

Podravska podjetja so lani po podatkih Ajpesa zabeležila skoraj 283 milijonov evrov neto čistega dobička, kar je dva odstotka nižji rezultat kot leta 2016. Kljub temu so nadaljevala s pozitivnimi trendi glede prihodkov, dodane vrednosti in števila zaposlenih. Podjetja so ustvarila skoraj 8,9 milijarde evrov prihodkov, desetino več kot leto prej, v 8201 podjetju pa je delo imelo 65.589 ljudi oziroma dobrih 3000 več kot leto prej.