c S
Cene nafte višje 24.10.2018 08:57 Singapur, 24. oktobra (STA) - Nafta se je danes nekoliko podražila. V torek so se cene krepko znižale, potem ko je Savdska Arabija napovedala, da bo nadomestila vsakršno pomanjkanje v dobavi, ki bo posledica ameriških sankcij proti Iranu, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena decembra, je bilo treba zjutraj odšteti 76,77 dolarja, kar je 33 centov več kot ob koncu trgovanja v torek. Teksaška lahka nafta za dobavo decembra se je podražila za 15 centov na 66,58 dolarja.

Cene nafte so se v torek znižale, potem ko je savdski finančni minister Halid Al Falih na investicijski konferenci v Rijadu poudaril, da bo Savdska Arabija nadomestila vsak izpad dobave nafte, ki bo posledica ameriških sankcij proti Iranu. Savdska Arabija lahko po njegovih besedah dnevno proizvodnjo poveča za do dva milijona sodov.

Na cene nafte v zadnjem času vplivajo napetosti glede ponudbe in povpraševanja. Na strani ponudbe cene podpira trenutna in pričakovana manjša dobava iz Venezuele in Irana, na strani povpraševanja pa na cene pritiskajo skrbi glede vpliva trgovinskega spora med ZDA in Kitajsko na gospodarstvo.