c S
DZ v četrtek na izredni seji o DDV 24.10.2018 07:34 Ljubljana, 23. oktobra (STA) - DZ bo v četrtek na izredni seji opravil prvo obravnavo predloga novele zakona o davku na dodano vrednost (DDV), s katerim želi SDS znižati stopnje DDV na predkrizno raven in hkrati uvesti drugo znižano stopnjo v višini pet odstotkov. DZ bo tudi odločal o imenovanju dveh članov sveta Agencije za energijo, je danes sklenil kolegij predsednika DZ.

Poslanska skupina SDS je v začetku meseca v DZ znova vložila predlog novele zakona o DDV, s katerim predlagajo vrnitev splošne stopnje DDV na 20 odstotkov in nižje stopnje DDV na 8,5 odstotka, ob tem pa še uvedbo druge znižane stopnje v višini pet odstotkov.

V času vlade Alenke Bratušek leta 2013 je bila splošna stopnja DDV zvišana z 20 odstotkov na 22 odstotkov, znižana stopnja pa z 8,5 na 9,5 odstotka. Zvišanje je bilo določeno kot časovno omejen ukrep, ki naj bi veljal do leta 2015, vendar je nato DZ leta 2015 na predlog vlade Mira Cerarja sklenil, da višje stopnje DDV postanejo trajne.

V SDS znižanje stopenj nazaj na predkrizno raven predlagajo, ker Slovenija od leta 2014 beleži gospodarsko rast in se povečujejo prilivi v proračun. Predlagajo tudi, da se uvedeta dve znižani stopnji DDV; prva znižana stopnja bi znašala 8,5 odstotka, druga pa pet odstotkov.

Slednja bi veljala med drugim za kruh, sir, jajca, sadje in zelenjavo, dobavo vode, zdravila, knjige in časopise, stanovanja in obnovo stanovanj, storitve javne higiene, storitve domačega varstva (npr. varstvo otrok, skrb za ostarele), semena, gnojila in druga sredstva za uporabo v kmetijstvu, storitve pokopa ter, po opravljenem posvetovanju z evropskimi organi, za dobavo električne energije, zemeljskega plina in daljinskega ogrevanja. Pri tem bi vlado obvezali, da Svetu EU predlaga, da na seznam izdelkov in storitev, za katere se lahko določi znižane stopnje DDV, uvrsti otroška oblačila in obutev, šolske potrebščine ter gasilsko opremo.

Uzakonitev trajno višjih stopenj DDV je bila po mnenju SDS nerazumljiva, nepotrebna, predvsem pa socialno krivična, ker je DDV regresivni oz. nesocialni davek, ki najbolj prizadene tiste, ki imajo najmanj, saj ga ti glede na svoje prihodke plačajo največ.

V SDS menijo, da bi se zaradi večje porabe potrošnikov, boljših poslovnih rezultatov podjetij, večjega izplena drugih davkov in prispevkov ter predvsem višje stopnje gospodarske rasti negativni učinki na proračun izničili.

Vlada na drugi strani meni, da glede na trenutni proračunski položaj znižanje stopenj DDV na prejšnjo raven brez hkratne nadomestitve tega izpada z ukrepi na prihodkovni ali odhodkovni strani proračuna ni mogoče. Ocenjuje, da bi bilo znižanje stopenj DDV na 20 in 8,5 odstotka pomenilo izpad okoli 330 milijonov evrov letno, uvedba znižane petodstotne stopnje pa dodatnih 250 milijonov evrov letno. Opozarja, da so učinki na znižanje drobnoprodajnih cen nepredvidljivi, ker se znižanje stopenj DDV velikokrat prelije v višje marže dobaviteljev in trgovcev, ter da bi bili posredni učinki dodatne nižje stopnje majhni in bi neposredne učinke zmanjšanja proračunskih prihodkov izničili v le zelo majhnem obsegu.

To je že tretji predlog SDS za znižanje stopenj DDV na predkrizno raven. Oba prejšnja predloga je DZ zavrnil.

DZ bo na četrtkovi seji odločal o imenovanju dveh članov sveta Agencije za energijo, potem ko sta odstopila Tomaž Žagar in Andrej Knuplež. Za njuni mesti sta za preostanek mandata predlagana Mitja Breznik in Mirko Horvat.