c S
Bratuškova na obisku v Luki Koper 24.10.2018 07:41 Koper, 24. oktobra (STA) - Vodstvo ministrstva za infrastrukturo na čelu z ministrico Alenko Bratušek se bo danes srečalo z upravo Luke Koper. Pričakovati je, da bo beseda tekla o aktualnih infrastrukturnih projektih pristanišča kot tudi o izgradnji projekta drugega železniškega tira med Koprom in Divačo, realizacija katerega je ključnega pomena za razvoj Luke.

Pred začetkom obiska je predviden fototermin, na koncu pa bosta ministrica Bratuškova in predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel na voljo za izjave medijem.

Na ministrstvu in v Luki pred srečanjem niso navedli vsebinskih poudarkov pogovorov, pričakovati pa je, da se bodo sogovorniki dotaknili osrednjih investicijskih načrtov Luke Koper, od podaljšanja prvega pomola, za katerega so v Kopru nedavno pridobili gradbeno dovoljenje, do izgradnje novih vhodov v pristanišče, ki bi razbremenili cestne vpadnice v mesto.

Beseda bo skoraj gotovo tekla tudi o drugem tiru, ki je ob stalni rasti pretovora v koprskem pristanišču - lani je ta narasel za šest odstotkov na 23 milijonov ton - ključen za nadaljnjo rast in konkurenčnost Kopra v odnosu do drugih pristanišč tako v severnem Jadranu kot v Severnem morju.

Če je tudi zaradi številnih nejasnosti okoli projekta drugega tira med prejšnjim ministrom za infrastrukturo Petrom Gašperšičem in prejšnjo luško upravo pod vodstvom Dragomirja Matića vladalo nezaupanje, je Bratuškova vsaj v prvih tednih od nastopa ministrske funkcije dala nekaj pozitivnih signalov. Tako je ministrstvo pred dnevi razkrilo vsebino dokumentov v zvezi s pobudo za sklenitev sporazuma med Slovenijo in Madžarsko o sodelovanju pri projektu.

Bratuškova je poleg tega nedavno v pogovoru za STA ocenila, da je bilo na projektu nekaj zaostankov, zato je pospešeno delo na drugem tiru po njenem mnenju nujno. Ministrica je sicer večkrat izrazila prepričanje, da lahko Slovenija drugi tir zgradi sama.