c S
Na Rakeku pred odprtjem nove športne dvorane zapleti s plačilom podizvajalcev 23.10.2018 15:19 Rakek, 23. oktobra (STA) - Na Rakeku bodo v četrtek slovesno odprli novo športno dvorano, ki bo sprejela do 560 gledalcev. Investicija, vredna tri milijone evrov, je končana, dvorana ima uporabno dovoljenje, zapletlo pa se je s plačili podizvajalcev. Kot je pojasnil cerkniški župan Marko Rupar, ena od pogodbenih partneric podizvajalcem ni poravnala obveznosti.

Športna dvorana je bila zgrajena na ključ, Občina Cerknica pa je pogodbo s konzorcijem izvajalcev - podjetjem Riko, domačo družbo AS Primus iz Podskrajnika in Jelovico - sklenila v višini 3,14 milijona evrov.

Neto površina vseh prostorov športne dvorane je 2248 kvadratnih metrov, sama dvorana v pritličju meri 1336 kvadratnih metrov. V dopoldanskem času bo objekt rezerviran za športno vadbo šolarjev, v popoldanskem in večernem pa za rekreacijo, treninge ter tekmovanja.

Podizvajalci so se julija začeli obračati na občino in partnersko podjetje Riko z navedbami, da podjetje AS Primus zamuja z izplačili in izvajanjem del. Riko je zato najprej prevzel koordiniranje del na gradbišču, nato pa avgusta tudi formalno v celoti prevzel izvedbo vseh del. V družbi AS Primus za STA niso bili dosegljivi, po poročanju lokalnih medijev pa so se znašli v likvidnostnih težavah, zaradi česar imajo težave tudi na drugih gradbiščih, del njihovega poslovanja pa preiskujejo policisti.

Vsi podizvajalci, ki so bili nominirani v skladu z zakonom, so bili po Ruparjevih zagotovilih plačani neposredno ali pa prek nominacij, ki so jih na občini po njegovih zagotovilih vedno podpisali.

"Nepoplačani so ostali le trije podizvajalci družbe AS Primus, ki niso zaprosili za nominacije. Gre za družbo, ki je v zadnjem letu dvakrat menjala lastnike, zato ne razumem podizvajalcev, da niso pravočasno zaprosili za nominacijo," je pojasnil cerkniški župan. Po njegovih informacijah od družbe terjajo okrog 100.000 evrov, nekateri podizvajalci naj bi želeli zdaj ta znesek terjati od občine, vendar Rupar meni, da pri tem ne bodo uspešni.