c S
Zaradi neugodnih menjalnih tečajev manjši prihodki Renaulta 23.10.2018 13:10 Pariz, 23. oktobra (STA) - Francoski avtomobilski proizvajalec Renault je v tretjem letošnjem četrtletju ustvaril manj prihodkov, kar je posledica padcev vrednosti valut številnih držav v razvoju. Zmanjšalo se je povpraševanje po njegovih avtomobilih v Indiji in Turčiji, ob tem je podjetje pritisnilo na zavoro v Iranu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prihodki koncerna so se v tretjem četrtletju glede na tretje trimesečje lani skrčili za šest odstotkov na 11,5 milijarde evrov. Na drugi strani se je število prodanih vozil povečalo za skoraj tri odstotke na okoli 892.000.

Prihodki, prilagojeni na vpliv gibanja valut, so prav tako upadli, a za skromnejših 1,4 odstotka.

V prvih devetih mesecih so se prihodki skupine Renault glede na enako obdobje lani znižali za 0,8 odstotka na 41,4 milijarde evrov.

Za celotno letošnje leto v Renaultu napovedujejo rast prihodkov brez upoštevanja vplivov menjalnih tečajev in ohranitev marže iz poslovanja nad šestimi odstotki. Svetovni avtomobilski trg naj bi po napovedi Renaulta glede na 2017 porasel za dva odstotka, evropski pa za 1,5 odstotka.

Julija so ob predstavitvi polletnih poslovnih rezultatov v Renaultu napovedali, da se bodo verjetno morali posloviti iz Irana, potem ko so ZDA proti državi znova uvedle sankcije.