c S
Policija opozarja na "direktorske goljufije" 23.10.2018 12:50 Ljubljana, 23. oktobra (STA) - Policija opozarja, da prihaja do vedno več t. i. direktorskih goljufij - ko goljufi v podjetje pošljejo e-pošto v imenu direktorja, v kateri naročijo nakazilo določenega zneska na račun določene banke. Podjetjem svetuje, naj bodo previdna in naj pred nakazili dobro preverijo elektronski naslov pošiljatelja.

Kot so danes sporočili iz Policijske uprave Celje, so celjski kriminalisti v preteklih dneh obravnavali primer tovrstne goljufije, s katero je podjetju nastalo za več kot 50.000 evrov materialne škode.

Zaposlena v gospodarski družbi s sedežem na širšem celjskem območju je prejela elektronsko pošto, ki naj bi jo poslal njen direktor in v katerem jo je povprašal, ali imajo na bančnem računu dovolj finančnih sredstev. Po njeni potrditvi ji je neznanec v imenu njenega direktorja posredoval še natančne podatke tuje banke in znesek, ki naj ga nakaže. Zaposlena je v dobri veri, da je naročilo prejela od direktorja, na račun tuje banke nakazala dobrih 50.000 evrov.

Po uspešno izvedenem nakazilu je za zdaj še neznani pošiljatelj naslednji dan zaposleni poslal novo naročilo, pri čemer pa je zaposlena opazila, da je naslov elektronske pošte drugačen, kot ga

uporablja direktor, in ugotovila, da je šlo tudi v prejšnjem primeru za goljufijo.

Ker se število tovrstnih prevar povečuje, policija osebe, pooblaščene za poslovanje z bančnimi računi pravnih oseb, opozarja, naj bodo pri nakazilih v tujino in tudi v Slovenijo še posebej pazljivi.

"Ob prejetju elektronskih sporočil s pozivi po nakazilu, ki bi ga naj posredovale poslovodne osebe družbe, naj pred nakazilom denarnih sredstev dobro preverijo elektronski naslov pošiljatelja, ki je na prvi pogled zelo podoben naslovom, ki jih v družbi uporabljajo, ter v primeru dvoma pri odgovornih osebah ponovno preverijo resničnost vsebine elektronske pošte in obstoj podlage za nakazilo," so zapisali v policiji.

Dodali so, da so storilci teh goljufij zelo iznajdljivi. V večini primerov pošto pošljejo v imenu direktorjev oz. poslovodnih oseb družbe, policija pa je obravnavala tudi že primere, ko so pošto poslali v imenu poslovnih partnerjev, s katerimi podjetja redno in dobro sodelujejo. Tudi v teh primerih so uporabljali zelo podobne elektronske naslove, kot jih slednji dejansko uporabljajo. Največkrat je šlo le za razliko v eni sami črki elektronskega naslova.

Policija oškodovance poziva, naj v primeru zaznanih poskusov goljufij ali goljufij in posledično oškodovanj takoj obvestijo poslovno banko, s katero poslujejo, in zadevo takoj prijavijo policije. Nujnost takojšnje prijave je namreč ključna za uspešno ukrepanje policije in drugih organov za zavarovanje oz. blokiranje nakazanih sredstev na transakcijskem računu prejemnikov.