c S
Izšla brošura o novih zavarovalniških pravilih 23.10.2018 09:20 Ljubljana, 23. oktobra (STA) - Agencija za zavarovalni nadzor je izdala priročnik za potrošnike z naslovom Nova zavarovalniška pravila in varstvo potrošnika. Z njo želi opozoriti, da so v EU z oktobrom začela veljati nova pravila prodaje zavarovanj, ki prinašajo večjo transparentnost pri prodaji zavarovanj in informiranju strank, je razvidno s spletne strani agencije.

Oktobra se je v EU začela uporabljati evropska direktiva o distribuciji zavarovalnih produktov. Namen nove direktive je zagotoviti še večjo preglednost in primerljivost zavarovanj. Novosti bodo koristile tako zavarovalcem kot zavarovalnicam in prodajalcem zavarovanj, saj se s tem krepi varstvo potrošnika, zaupanje v zavarovalniški trg in primerljivost med ponudbo v EU.

Predlog novele zakona o zavarovalništvu, ki povzema direktivo, je bil v parlamentarnem postopku že v prejšnjem sklicu DZ, nov predlog zakona sedaj čaka med gradivi za obravnavo na vladi. Predlog vsebinsko ne odstopa od prejšnjega, je pa v njem že upoštevano mnenje zakonodajno-pravne službe DZ, so za STA pojasnili na ministrstvu za finance.

Vsebinska sprememba se nanaša na del, v katerem so razčlenjeni vsebina, pomen in rok hrambe nove četrte zbirke osebnih podatkov, ki jih bodo zavarovalnice morale zbirati zaradi dodatnih obveznosti pri distribuciji zavarovalnih produktov. Uvedena je možnost pridobivanja določenih podatkov prek e-izmenjave, ta je usklajena z ministrstvom za pravosodje in Informacijskim pooblaščencem RS, so dodali.

V agenciji in Slovenskem zavarovalnem združenju tega, ali so z novim predlogom novele zakona o zavarovalništvu zadovoljni, niso komentirali. So pa pred tem, ob napovedi uveljavitve novih pravil, dejali, da je bil prejšnji predlog usklajen praktično z vsemi deležniki, ter izrazili upanje, da bo novela zakona sprejeta in uveljavljena čim prej.

Poleg brošure agencije za zavarovalni nadzor je tudi Slovensko zavarovalno združenje za osveščanje potrošnikov o novih pravilih na svoji spletni strani pripravilo odgovore na najbolj pogosta vprašanja in vzorec, kako je po novem videti dokument z informacijo o zavarovalniškem produktu.