c S
Slovenija Bruslju potrdila prejem pisma glede proračunskega načrta 23.10.2018 07:26 Ljubljana, 22. oktobra (STA) - Slovenija je danes odgovorila na pismo Evropske komisije v zvezi s proračunskim načrtom za 2019. Kot so sporočili z ministrstva za finance, so v odgovoru ponovili, da bodo nov osnutek proračunskega načrta za prihodnje leto poslali, potem ko bodo rebalans proračuna za 2019 posredovali v DZ in fiskalnemu svetu.

Znova pa so na finančnem ministrstvu opozorili, da Evropska komisija od Slovenije do danes ni pričakovala napovedi konkretnih ukrepov, temveč je v petkovem pismu pozvala k čim prejšnji pripravi novega osnutka proračunskega načrta, pri čemer rok za pripravo novega osnutka ni postavljen.

V Evropski komisiji so potrdili, da so danes prejeli odgovor slovenskih oblasti, in dodali, da si bodo sedaj vzeli čas, da ga ocenijo. Na vprašanji, ali so zadovoljni z odgovorom in ali lahko potrdijo, da na tej točki ne pričakujejo napovedi konkretnih ukrepov, niso odgovorili.

Slovenija je pred tednom dni v Bruselj poslala osnutek proračunskega načrta za prihodnje leto, ki je bil pripravljen ob predpostavki nespremenjenih politik, kar je, kot pravijo na finančnem ministrstvu, v skladu s pravili EU. Že takrat je napovedala, da bo ob rebalansu proračuna za 2019 pripravila nov osnutek proračunskega načrta.

Evropska komisija je medtem v petek Sloveniji poslala pismo s pozivom, naj čim prej posreduje posodobljen osnutek proračunskega načrta za 2019, ki bo zagotovil skladnost s cilji v evropskih priporočilih za Slovenijo.

Komisija v pismu sicer prepoznava, da slovenski osnutek proračunskega načrta vključuje le doslej sprejete ukrepe, z nobenimi novimi načrtovanimi ukrepi za prihodnje leto. Ob tem jemlje na znanje zavezo vlade, da pošlje posodobljen osnutek za prihodnje leto, takoj ko bo proračunski osnutek za prihodnje leto poslan v slovenski parlament.