c S
Evropske borze navzdol; cenejša nafta, šibkejši evro 23.10.2018 07:26 London/Frankfurt/Pariz, 22. oktobra (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes znižali. Kot poročajo tuje agencije, vlagatelji spremljajo četrtletne poslovne rezultate, danes so bili pozorni tudi na pismo Italije EU, s katerim je sosednja država odgovorila na očitke Bruslja glede proračuna. Nafta se je pocenila, tečaj evra pa je v primerjavi z dolarjem padel.

Rim in Bruselj sta že nekaj tednov v besedni vojni zaradi načrtovanega italijanskega proračuna, ki za naslednje leto predvideva primanjkljaj v višini 2,4 odstotka bruto domačega proizvoda. Italija je danes Evropski komisiji poslala pismo, v katerem zagotavlja, da bo spoštovala mejo predvidenega primanjkljaja, hkrati pa je premier Guiseppe Conte ponovil, da kljub nesoglasjem z Brusljem Italija ne namerava zapustiti EU ali območja z evrom.

Vlagateljev spravljivejši toni niso pomirili, saj je še vedno odmevala sobotna odločitev bonitetne agencije Moody's, da Italiji za prihodnje leto zniža bonitetno oceno. Podoben korak je ta teden pričakovati tudi s strani bonitetne agencije Standard&Poor's.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 0,65 odstotka in trgovanje končal pri vrednosti 3190,09 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 0,26 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,62 odstotka. Izven območja evra se je indeks borze v Londonu FTSE 100 znižal za 0,10 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 0,17 odstotka in v Milanu indeks FTSE MIB za 0,60 odstotka. V Zürichu se je indeks SMI znižal za 0,07 odstotka.

V New Yorku tečaji vrednostnih papirjev nimajo enotne smeri. Industrijski indeks Dow Jones je približno tri ure pred koncem trgovanja na 0,77 odstotka nižji ravni kot v petek. Širši indeks S&P 500 je doslej izgubil 0,50 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa je zaenkrat 0,23 odstotka nad gladino.

Evro v primerjavi z dolarjem pada. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1467 dolarja, kar je 0,40 odstotka nižje kot v petek. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1494 dolarja (v petek pri 1,1470 dolarja).

Cene nafte so padle. Analitiki padce pripisujejo geopolitičnim napetostim, v ospredju so predvsem odzivi na umor savdskega novinarja Jamala Khashoggija. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena novembra, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 68,92 dolarja, kar je 20 centov manj kot v petek. V Londonu so se decembrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 11 centov na 79,67 dolarja.