c S
Sindikat KNG prekinil pogajanja za kolektivno pogodbo dejavnosti 23.10.2018 07:26 Ljubljana, 22. oktobra (STA) - Sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije (KNG) je danes opozoril, da po petih letih od odpovedi kolektivne pogodbe dejavnosti z delodajalci niso uspeli dogovoriti le dveh stvari, predvsem zaradi enega podjetja. Čeprav so še vedno odprti za dialog, so prekinili pogajanja in so pripravljeni na stopnjevanje pritiskov.

Predsednik sindikata KNG Slovenije Bogdan Ledinek je na današnji novinarski konferenci povedal, da so v petih letih, odkar sta delodajalski združenji odpovedali kolektivno pogodbo dejavnosti, načelno dorekli, da je za obe strani sprejemljiva raven pravic iz odpovedane kolektivne pogodbe. Uskladili so vse, razen določila o ustreznosti normativov ter razvrščanje delovnih mest po zahtevnosti znotraj tarifnih razredov.

"In to kljub temu, da smo pripravili kompromisni predlog, ki ni določal razvrščanja delovnih mest v plačne razrede, ampak le ugotavljanje in ovrednotenje različne zahtevnosti delovnih mest," je dejal Ledinek. Po pogovorih z glavnimi zaposlovalci so dobili indice, da so takšno rešitev pripravljeni podpreti, blokira pa jo "podjetje iz dejavnosti farmacije, locirano v Ljubljani in v tuji lasti", je dodal.

Ledinek in vodja pogajalske skupine delojemalcev Jože Bovhan sta zatrdila, da v kolektivni pogodbi "niso zahtevali niti centa več". "Želeli smo le zapisati, koliko mora delavec narediti za kakšno ceno," je orisal Ledinek in povzel tudi, da vsa podjetja izplačujejo bistveno višje postavke, kot so zapisane v kolektivni pogodbi.

Podjetje, katerega žrtev so po njegovih besedah tako združenje delodajalcev, gospodarska zbornica in delavci, ima sistem nagrajevanja po tujih normah. "Nimajo sistema nagrajevanja, kot je bil zapisan v kolektivni pogodbi. Spremenili so ga še v času njene veljave, ker so se tako dogovorili s hišnim sindikatom, a uradno so 10 let kršili pravila," je povzel.

Tako so sedaj v sindikatu KNG prišli do točke, ko so prekinili pogajanja. Napovedali so, da imajo nov predlog kolektivne pogodbe že pripravljen, a v njem "zahtevajo bistveno več, tudi drugačen plačni model". Če s strani delodajalcev ne bo posluha, so pripravljeni stopnjevati pritisk, ki se lahko konča s stavko. Podporo so preverjali konec lanskega leta, njihove načrte je podprla večina zaposlenih, ne le članov.

V sindikatu sicer družbe, ki naj bi blokirala novo kolektivno pogodbo, niso imenovali, a opisu ustreza Lek. V družbi so za STA pojasnili, da je predstavnik njihovega podjetja sodeloval v pogajanjih. "Kot delodajalec si želimo skleniti panožno kolektivno pogodbo, ki je ni že pet let. Zato obžalujemo, da je prišlo do prekinitve pogajanj," so zapisali.

Ob tem so tudi v Leku pojasnili, da je pogajalski skupini v veliki meri uspelo priti do rešitve, ki je sprejemljiva tako za delojemalce kakor delodajalce, delno pa sta ostala odprta le dva člena.

Odstop sindikatov od pogajanj za sklenitev nove kolektivne pogodbe obžalujejo tudi v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Kot so zapisali v Združenju kemijske industrije, ki deluje v sklopu GZS, kemijska industrija tako kot edina industrijska dejavnost ostaja brez sklenjene kolektivne pogodbe dejavnosti, ki zadeva skoraj 30.000 zaposlenih v skoraj 800 gospodarskih družbah kemijske industrije.

"Delodajalska stran ponovno apelira k čim prejšnjemu podpisu kolektivne pogodbe z že dogovorjenimi vsebinami, kar je po delodajalski oceni pomembna pridobitev za obe strani - za delavce in za podjetja," so zapisali v GZS. Predlagajo, da strani v nadaljnjem dialogu glede dveh odprtih členov poiščeta kompromisno rešitev, po dogovoru tudi s pomočjo nevtralnih zunanjih strokovnjakov.