c S
Programski svet RTVS o končnem predlogu programsko produkcijskega načrta novembra 23.10.2018 07:26 Ljubljana, 22. oktobra (STA) - Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je na današnji seji z 22 glasovi za in brez glasu proti podprl zdajšnji predlog programsko produkcijskega načrta zavoda za leto 2019 "kot primerno osnovo za končni predlog". O slednjem bo svet odločal na novembrski seji, ko bo imel na mizi tudi predlog finančnega načrta RTVS za prihodnje leto.

Vodstvo RTVS na čelu z generalnim direktorjem Igorjem Kaduncem je z zdajšnjim predlogom programsko produkcijskega načrta (PPN) za leto 2019 naletelo tudi na podporo programskih odborov in komisij, ki pa so vendarle prispevale različne pripombe in predloge. Tako pohvale kot kritike na račun PPN je bilo slišati tudi na današnji seji programskega sveta.

Svetniki so se tako med drugim zavzeli za več regionalnih vsebin v televizijskem in radijskem programu, za večjo dostopnost programov za slepe in slabovidne ter gluhe in naglušne, kot tudi za večji obseg lastne produkcije razvedrilnih in dokumentarnih oddaj. Po njihovi oceni predlog PPN namenja premalo pozornosti tudi mladim gledalcem in poslušalcem.

Poleg tega so svetniki izrazili pričakovanje, da bodo programi RTVS v večji meri skrbeli za nacionalno kulturno dediščino. V programih pogrešajo predstavitve sodobne slovenske kulturne in znanstvene dejavnosti, zlasti na področju humanistike in družboslovja. Več programskega prostora si po njihovem mnenju zasluži tudi ljubiteljska kultura.

Generalni direktor RTVS Kadunc je dejal, da se strinja z večino predlogov za dodatne programske vsebine, vendar jih po njegovih besedah ne bo mogoče vključiti v končni predlog PPN za leto 2019, saj je že pri zdajšnjem obsegu "odeja prekratka". Zatrdil je, da predlog prinaša realne cilje in bo omogočil normalno delovanje zavoda.

Kadunc je programski svet na današnji seji seznanil tudi z osnutkom finančnega načrta RTVS za prihodnje leto, ki ga bo v sredo obravnaval nadzorni svet zavoda. Osnutek predvideva okoli štiri milijone evrov primanjkljaja iz rednega poslovanja, ki naj bi ga zavod pokril s prodajo delnic Eutelsata v višini 3,1 milijona evrov, 900.000 evrov pa bi pridobil iz dividend.

Vodstvo nacionalne RTV hiše sicer za prodajo delnic rabi soglasje nadzornega sveta, ki tudi odloča o celotnem finančnem načrtu. Programski svet zgolj poda mnenje k finančnemu načrtu, ki pa ni zavezujoče.

V zvezi z iskanjem novega direktorja Televizije Slovenija pa je Kadunc napovedal, da bo razpis objavil predvidoma januarja prihodnje leto. Želi si namreč, da bo razpis izšel šele po končani obravnavi PPN in finančnega načrta za leto 2019. Na čelu televizije je zdaj kot v. d. direktorice Natalija Gorščak. Programski svet je njeno imenovanje podprl 1. oktobra.

Gorščakova bo v. d. do imenovanja novega direktorja nacionalne televizije, vendar največ šest mesecev.