c S
Nadzorni svet SDH o razponu cene za delnico NLB 23.10.2018 07:53 Ljubljana, 23. oktobra (STA) - Nadzorni svet SDH se bo danes sestal na seji, na kateri bo odločal o predlogu cenovnega razpona za delnico NLB v postopku javne izdaje delnic (IPO). Če ga bo potrdil, bo prospekt poslal v presojo ATVP. Ko ga bo ta odobril, bo SDH objavil prospekt za IPO, s čimer se bo uradno začela prodaja 75 odstotkov minus ene delnice NLB.

Slovenski državni holding (SDH) in NLB sta namero za IPO objavila sredi oktobra, tej bo po napovedih do konca tega tedna sledila objava prospekta za IPO. V njem mora biti naveden cenovni razpon za delnico največje banke v državi, prospekt pa mora pred objavo potrditi Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP).

Če odločitve glede razpona cene ne bo sprejel, bo o tem morala odločati vlada kot skupščina SDH. To se je zgodilo ob lanski, nato prekinjeni prodaji NLB. Takrat je ob knjigovodski vrednosti za delnico NLB v višini 65,50 evra ocenila, da ponujena cena za delnico v razponu med 55 in 71 evrov ni primerna.

V lanski ustavljeni prodaji je ceno za delnico NLB obremenjeval nerešen spor glede prenesenih deviznih vlog, sedaj pa se prodaja nadaljuje po sprejetju posebnega zakona, ki naj bi odpravil tveganja, ki so zniževala ceno v prejšnjem poskusu prodaje. Medtem se je zvišala tudi knjigovodska vrednost delnice NLB; konec junija je znašala 75,40 evra.

Če bo tokrat šlo gladko, bodo kupci lahko naročila za nakup delnic oddali v prvem novembrskem tednu. Ko bodo ta zbrana, se bo določila prodajna cena, delnice se bo razdelilo med kupce. Nato bodo te začele kotirati na Ljubljanski borzi in na borzi v Londonu. S tem bodo prodajni postopki za NLB uradno zaključeni, po načrtih naj bi se to zgodilo do sredine novembra.

Država bo od prodajnega deleža, ki je na voljo, najprej 10 odstotkov delnic ponudila malim vlagateljem, nato pa 90 odstotkov delnic institucionalnim vlagateljem. Prodajo vsaj polovice banke mora država po spremembi zavez, ki jih je dala letošnje poletje Evropski komisiji, potem ko ji je ta leta 2013 odobrila državno pomoč banki, izvesti do konca tega leta.