c S
V puljskem Uljaniku znova stavka zaradi neizplačanih plač 22.10.2018 13:03 Zagreb, 22. oktobra (STA) - V puljski ladjedelnici Uljanik so danes znova začeli stavko, potem ko v zakonskem roku niso dobili septembrskih plač. V reški ladjedelnici 3. maj, ki je del iste skupine, pa danes poteče rok za pobotanje z upravo. Iz hrvaške vlade so sporočili, da nimajo več možnosti za pomoč pri izplačilu plač v največji hrvaški ladjedelnici.

Predsednik Jadranskega sindikata in šef stavkovnega odbora v Uljaniku Boris Cerovac je v napovedi stavke poudaril, da stavka ni usmerjena samo v izplačilo plač, temveč tudi za zagotavljanje prihodnosti ladjedelništva na Hrvaškem. Povedal je, da zaenkrat nimajo informacij o tem, ali uprava ima denar za plače in kdaj ga nameravajo nakazati.

Stavkajoči zahtevajo tudi odstop uprave Uljanik grupe na čelu z Giannijem Rossando, kritizirajo tudi hrvaško vlado. Menijo, da je vlada dvignila roke od Uljanika, čeprav ima približno 25-odstotni lastniški delež v skupini.

Iz hrvaške vlade so večkrat sporočili, da ni več možnosti, da bi vlada posredovala pri zagotavljanju plač delavcem, kot je to storila pri prejšnjih dveh plačah. Približno 4500 delavcev skupine je tudi zaradi neizplačanih plač že avgusta stavkalo.

Hrvaški minister za gospodarstvo Darko Horvat je konec prejšnjega tedna ponovil, da se pogovarjajo s potencialnimi vlagatelji v ladjedelnicah v Pulju in na Reki. Pojasnil je, da so modeli dokapitalizacije in prestrukturiranja zelo jasni, potencialni partnerji pa ne želijo plačati starih dolgov, ki bodo verjetno padli v breme hrvaškega državnega proračuna.

V 3. maju je danes potekel petdnevni rok za pobotanje z upravo, po katerem so se v stavkovnem odboru odločili, da se bodo s stavko pridružili kolegom v Pulju. Na Reki opozarjajo, da je račun ladjedelnice blokiran že skoraj dva meseca. Če ne bo odblokiran v torek, bo v skladu s hrvaškimi zakoni sledil stečaj reške ladjedelnice.

Član stavkovnega odbora v 3. maju Juraj Šolić je pojasnil, da je uradni razlog za stavko neizplačana septembrska plača, a so težave v Uljanik grupi in 3. maju veliko bolj resne. Gre za vprašanje obstoja ladjedelnic v Pulju in na Reki, je poročal reški časnik Novi list na svoji spletni strani.

Iz stavkovnega odbora v reški ladjedelnici so napovedali, da bodo imeli v torek zjutraj srečanje z delavci, na katerem bodo odločali o nadaljnjih korakih med stavko. Pričakujejo, da bodo dobavitelji in kooperanti medtem vsaj za en dan deblokirali račun družbe, kar bi prestavilo stečaj ali likvidacijo družbe za 60 dni.

Na sodišču za gospodarske zadeve v Pazinu pa naj bi danes odločali o novih članih nadzornega odbora Uljanika, ki bo lahko imenoval novo upravo skupine. Na skupščini družbe prejšnji teden so delničarji izrazili nezaupnico upravi in nadzornem odboru, a na maratonski seji niso uspeli izbrati več kot enega člana novega nadzornega odbora.