c S
Italija Bruslju obljubila strikten nadzor proračunskega primanjkljaja 22.10.2018 14:48 Rim, 22. oktobra (STA) - Italijanska populistična vlada je odgovorila na kritike Bruslja glede proračuna in zagotovila, da bo država striktno nadzorovala mejo predvidenega primanjkljaja v višini 2,4 odstotka BDP. Predsednik vlade Giuseppe Conte je ob tem danes še enkrat poudaril, da Italija kljub besedni vojni z Brusljem v preteklih tednih ostaja del EU.

Za EU so sporni predvsem načrti Rima, da bo primanjkljaj države v prihodnjem letu znašal 2,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), a je Conte danes zagotovil, da gre za mejo, ki jo bodo dosledno spoštovali.

Potem ko je Rim v pismu odgovoril na pomisleke Evropske komisije, je Conte stopil pred novinarje in ponovil, da Italija kljub besedni vojni z Brusljem ostaja del unije. "Berite mi z ustnic: Za Italijo ne obstaja nikakršna možnost o Italexitu," Conteja povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Načrtovani italijanski primanjkljaj bo le še poglobil že tako ogromen italijanski dolg, ki znaša okoli 130 odstotkov BDP. Meja EU je pri 60 odstotkih, večji dolg od Italije pa ima v Evropi le še Grčija. Italijanska koalicija, ki jo sestavljata skrajno desna Liga in populistično Gibanje pet zvezd, se je sicer zavezala, da bo dolg do leta 2021 oklestila na 126,5 odstotka BDP.

V štiri strani dolgem pismu Evropski komisiji je italijanska vlada priznala, da njihov proračun "ni v skladu z načeli pakta za stabilnost in rast", ki opredeljuje evropska proračunska pravila, a da je šlo za "nujno" potezo. "Odločitev je bila težka, a nujna, če želimo doseči raven predkriznega BDP in izboljšati dramatičen gospodarski položaj najbolj prikrajšanih v italijanski družbi," je Italija po poročanju AFP še zapisala v pismu.