c S
Paloma kmalu v pomembno posodobitev proizvodnje 22.10.2018 14:30 Sladki Vrh, 22. oktobra (STA) - Dobro leto in pol po prihodu novih češko-slovaških lastnikov sladkogorske tovarne papirja Paloma so ti danes napovedali prva večja vlaganja v podjetje. Po besedah prvega moža finančnega sklada Eco-Investment Milana Fila in predsednika upravnega odbora slovaške SHP Group Richarda Žigmunda bodo v nekaj več kot letu dni v Palomi delali na novi liniji.

Pomembne investicije in posodobitev, ki bo Palomi omogočila tudi povečanje proizvodnje, so novi lastniki napovedovali že ob svojem prihodu v Sladki Vrh, a je Žigmund danes dejal, da gre za kompleksen projekt, s katerim so se ukvarjali vsaj leto dni, zdaj pa je tako daleč, da ga je potrdil tudi Eco-Investment.

Po besedah Fila bo nova proizvodna linija, ki bo zamenjala vse štiri dosedanje in hkrati povečala letno proizvodnjo na 90.000 ton, pomenila ključni nov korak za prihodnji razvoj tovarne s 660 zaposlenimi. Nova linija bo lahko proizvedla 2000 metrov papirja na minuto, v mesecu dni pa se bodo odločili med štirimi dobavitelji, s katerimi se še pogajajo, zato tudi ne morejo izdati vrednosti naložbe.

Z njo bo slovaška skupina SHP, katere del je zdaj tudi Paloma, postala vodilni proizvajalec higienskega papirja v srednji Evropi, Paloma pa bo njihov kompetenčni center za najbolj kakovostne izdelke, hkrati pa bo z lastno znamko ohranila svojo vodilno vlogo na trgih jugovzhodne Evrope.

Po sedanjih načrtih naj bi nova linija zaživela v prvi ali drugi četrtini leta 2020, vendar zaradi nje ne načrtujejo dodatnih zaposlovanj, saj bodo nadomestili stare. Z naložbo bodo po besedah Žigmunda zmanjšali poslovna tveganja, znižali stroške ter povečali kakovost in količino proizvodnje. To pa ni njihov zadnji korak, saj že zdaj razmišljajo tudi o nakupu dodatne linije.

Iz Palome so spomladi prihajale tudi manj pozitivne novice o nezadovoljstvu zaposlenih zaradi prenizkih plač, a je predsednik uprave podjetja Thomas Reibel danes zagotovil, da so po pogajanjih že aprila sklenili sporazum, zdaj pa da še naprej vodijo konstruktiven dialog s sindikati.

O tekočem poslovanju v Palomi molčijo, saj da kot zasebno podjetje niso zavezani k medletni javni objavi rezultatov, je pa Žigmund dejal, da jim letos res ne gredo na roke zelo visoke cene celuloze, a skušajo to obvladati skupaj s svojimi kupci.

Paloma je sicer lani ustvarila 85,8 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je približno milijon evrov manj kot leto prej, leto pa zaključila s skoraj 1,3 milijona evrov čistega dobička oziroma dobrih 200.000 evrov manj kot leto prej. Po besedah Žigmunda so te številke vrh tega, kar s sedanjimi zmogljivostmi lahko dosežejo, zato so se tudi lotili napovedanih investicij.