c S
Primanjkljaj in dolg območja evra nekaj višja od prvih ocen 22.10.2018 12:54 Luxembourg, 22. oktobra (STA) - Javnofinančni primanjkljaj in povprečni delež dolga v območju evra sta bila lani nekaj višja od prvih ocen. Kot so izračunali v evropskem statističnem uradu Eurostat, je bilo 19 držav z evrom v povprečju zadolženih za 86,8 odstotka svojega bruto domačega proizvoda (BDP). V aprila objavljeni prvi oceni je bil ta delež pri 86,7 odstotka.

Javnofinančni primanjkljaj 19 držav z evrom pa je v letu 2017 po novih izračunih znašal skupaj en odstotek BDP. Aprilske številke so govorile o 0,9-odstotnem primanjkljaju.

Kljub nekaj višjim številkam pa se je javnofinančni položaj območja evra v primerjavi z letom 2016 občutno izboljšal. Primanjkljaj se je zmanjšal z 1,6 na en odstotek BDP, dolg pa z 89,1 na 86,8 odstotka.

Enajst držav po teh podatkih beleži javnofinančni primanjkljaj, najvišjega pa Španija (-3,1 odstotka) in Portugalska (-3,0 odstotka). S presežkom se lahko pohvali osem držav, med njimi je tudi Slovenija (+0,1 odstotka).

Trenutno je zaradi svojih proračunskih načrtov velike pozornosti deležna predvsem Italija. Finančni minister Giovanni Tria namerava danes Evropski komisiji pojasniti načrte svoje države glede precejšnjega povečanja obsega novega zadolževanja.