c S
Philips s preslabimi rezultati za vlagatelje 22.10.2018 12:53 Amsterdam, 22. oktobra (STA) - Nizozemski proizvajalec elektronike in medicinskih naprav Philips se sooča s precej nižjo rastjo prihodkov, kot so pričakovali analitiki. V tretjem četrtletju so porasli za štiri odstotke na 4,3 milijarde evrov, so danes v Amsterdamu sporočili iz družbe. Vlagatelji so te številke že kaznovali.

Tudi na primerjalni osnovi - torej brez upoštevanja vpliva menjalnih tečajev ter prodaj in nakupov - je bila rast prihodkov nižja od pričakovanj analitikov, namreč štiriodstotna.

Bolje kot v enakem obdobju lani so se prodajale predvsem naprave za diagnosticiranje in obravnavo pacientov, ki sicer predstavljajo največjo poslovno področje Philipsa. Medicinskih naprav je družba v tretjem četrtletju prodala za 1,75 milijarde evrov, kar je šest odstotkov več kot pred letom dni, pri čemer se je rast premaknila v države v razvoju in Severno Ameriko.

Dobiček iz poslovanja se je povečal za sedem odstotkov na 568 milijonov evrov, medtem ko so ga analitiki pričakovali 590 milijonov evrov.

Pod črto je Philips v tretjem četrtletju ustvaril 292 milijonov evrov čistega dobička, kar je skoraj 31 odstotkov manj kot pred letom dni. Padec je predvsem posledica prodaje večinskega deleža proizvajalca svetil. Danes ima Philips v svoji nekdanji hčerinski družbi Signify približno 18-odstotni lastniški delež.

Po objavi četrtletnih rezultatov so se Philipsove delnice na borzi pocenile za deset odstotkov, kar je največji padec tečaja v zadnjih sedmih letih in pol.