c S
Župan Vrhnike očitke nadzornega zavrača kot predvolilne mahinacije 21.10.2018 09:11 Ljubljana/Vrhnika, 19. oktobra (STA) - Vrhniški župan Stojan Jakin v celoti zavrača očitke iz poročila nadzornega odbora občine o domnevnih nepravilnostih v projektu prizidka k zdravstvenemu domu. Poročilo je v izjavi za STA ocenil kot predvolilno mahinacijo svojega predhodnika in kandidata za njegovega naslednika. Sam se za tretji županski mandat sicer ne bo potegoval.

Nadzorni odbor županu očita več kršitev, ki jih je vodstvo občine po njihovem prepričanju storilo zavestno. Projektna naloga se je večkrat spremenila, večkrat se je spreminjala tudi vrednost projekta. Tudi cena za kvadratni meter prizidka 2200 evrov je po njihovem mnenju precej visoka. Jakin upa, da bo ministrstvo poročilo pregledalo in mu dalo prav.

"To je čista predvolilna mahinacija. Kar so napisali, so bedarije," pravi župan, ki članom nadzornega odbora očita, da za nadzor, kot so ga opravili, sploh nimajo pooblastil. "Obnašali so se kot parlamentarna preiskovalna komisija," je dejal.

"V poročilu je kup njihovih mnenj, dokazali pa niso nič," pravi Jakin, ki poročilo vidi kot predvolilno igro, čeprav na tokratnih volitvah ne kandidira za nov županski mandat. Vrhniko je vodil osem let.

Kot je pojasnil, je predsednik nadzornega odbora Marjan Rihar njegov predhodnik na županskem stolu, ki kot župan "ni praktično nič naredil, zdaj pa mora dokazati, da je on dober, jaz pa slab. A Vrhnika je imela zadnjih osem let res nesluten razvoj. Pridobili smo več kot 10 milijonov evrov evropskih sredstev, medtem ko jih moj predhodnik ni pridobil nič. Gre tudi za neko užaljenost. Nobenega od očitkov v poročilu niso podkrepili z dokazi," pravi Jakin.

Nadzornemu odboru Jakin očita nastrojenost proti njemu. "Imeli smo tudi druge nadzore, računsko sodišče, notranjo revizijo, pa nihče razen nadzornega odbora ni odkril nepravilnosti," je dejal Jakin in ob tem izpostavil, da v nadzornem odboru občine "ni nobenih strokovnjakov, na primer nobenega ekonomista, ugotavljajo pa, da nič, kar smo naredili, ni prav".

Župan je sicer v minulih dneh podpisal pogodbo z nadomestnimi izvajalci del na prizidku zdravstvenega, po tistem, ko so dela zaradi stečaja izbranega izvajalca, podjetja AS Primus, zastala. Kot je danes za STA pojasnil Jakin, bodo izvajalci, s katerimi so ta teden podpisali pogodbe, naredili streho in fasado na objektu ter vgradili okna, da se prepreči dodatno škodo, ki bi zaradi izpostavljenosti vremenskim vplivom lahko nastala na objektu.

Uredili bodo prostore nujne medicinske pomoči, dokončanje in ureditev ostalih nadstropij in prostorov pa bo morala počakati novega izvajalca. Nedokončana bo tako približno tretjina celotnega projekta. Jakin ne izključuje možnosti, da bo končna vrednost projekta zaradi stečaja prvotnega izvajalca nekoliko višja. V gradbeništvu namreč trenutno vlada konjuktura, zato so tudi cene višje kot pred letom dni, je pojasnil.

Vrhniški župan je zagotovil, da občina zaradi tega zapleta ni na škodi.