c S
Združenja občin in vlada še brez dogovora o višini povprečnine 21.10.2018 09:11 Ljubljana, 19. oktobra (STA) - Tudi današnji sestanek predstavnikov občinskih združenj z ministroma za finance in javno upravo, Andrejem Bertoncljem in Rudijem Medvedom, ni prinesel dogovora o višini povprečnine za občine za prihodnje leto. Pogovori se bodo nadaljevali predvidoma prihodnji teden.

Ministrstvo za finance vztraja pri svoji zadnji ponudbi, in sicer da bi višino povprečnine na prebivalca zvišali na 570 evrov, pri čemer naj bi šlo za zgornji znesek, na katerega lahko pristanejo. Zadnji predlog Skupnosti občin Slovenije (SOS), Združenja občin Slovenije (ZOS) in Združenja mestnih občin Slovenije (ZMOS) pa je, da bi povprečnino določili pri 575,44 evra.

Ne glede na višino povprečnine, ki bo določena, pa občine pričakujejo, da jim bodo zagotovljena dodatna sredstva za pokrivanje višjih plač, ki bi jih vlada dogovorila s sindikati javnega sektorja.

Današnji sestanek na ministrstvu za finance dogovora ni prinesel, je pa bil po navedbah ministrstva za finance konstruktiven. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, sta obe strani predstavili argumente in stališča ter jih nekoliko zbližali. Dogovorili so se, da bodo v prihodnje naredili dodatne napore v smeri zniževanja stroškov občin, pogovori pa se bodo še nadaljevali v prizadevanju za usklajeno rešitev, ki bo sprejemljiva za obe strani in vzdržna z vidika javnih financ.

Pogovori naj bi se nadaljevali v prihodnjem tednu, v občinskih združenjih pa pričakujejo, da bo vladna stran preverila, kakšne so še možnosti za usklajeno rešitev. Vladna ponudba povprečnine v višini 570 evrov namreč zanje ni ustrezna, je za STA pojasnila Jasmina Vidmar iz SOS. Tudi predsednik ZPS Robert Smrdelj je opozoril, da s strani občin večji kompromis, kot je povprečnina v višini 575,44 evra, ni možen. "Precej nelogično, da se pogovarjamo o par milijonih evrov na državni ravni in ni možno priti do dogovora," je dejal.

Poleg tega v občinah vztrajajo, da vlada zagotovi dodatna sredstva za pokrivanje višjih plač v javnem sektorju, na kar minister za finance danes še ni pristal, saj da za to nima pristojnosti, je pojasnila Vidmarjeva. Če vlada te zahteve ne bo upoštevala, tudi dogovor ne bo možen, saj občine "pod ta limit" niso pripravljene iti, je dodal Smrdelj.

Posledice morebitnega dogovora s sindikati javnega sektorja bolj kot sama višina povprečnine skrbijo predsednika ZMOS Mateja Arčona. "Evro, dva ne pomeni toliko kot tisto, kar se bodo dogovorili s sindikati," je prepričan. Arčon je sicer glede sklenitve dogovora z vlado precej optimističen, saj meni, da niso tako daleč od dokončnega dogovora.

Tudi po mnenju občinskih združenj je namreč današnji sestanek minil v konstruktivnem vzdušju. Po besedah Vidmarjeve so drug drugega razumeli, da ne eni ne drugi strani ni lahko pri sprejemanju teh odločitev. Tako so predstavniki občin vladni strani povedali, kakšne stroške in obveznosti imajo, ter opozorili, da jim primanjkuje sredstev že za izvajanje obstoječih nalog. Minister za finance pa je opozoril, da je tudi pri načrtovanju financiranja občin treba upoštevati javnofinančne omejitve, kot jih nalaga spoštovanje fiskalnega pravila.