c S
Evropske borze navzdol; dražja nafta, krepkejši evro 21.10.2018 09:11 London/Frankfurt/Pariz, 19. oktobra (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma znižali. Poleg politične negotovosti je vlagatelje presenetilo tudi nekaj neugodnih novic iz podjetij. Nafta se je podražila, tečaj evra pa se je nekoliko okrepil.

Francoski proizvajalec pnevmatik Michelin in nemški proizvajalec vozil Daimler sta danes znižala napovedi o pričakovanem dobičku. Poleg tega skrbi vlagateljem še naprej povzročajo grožnje nenadzorovanega izstopa Združenega kraljestva iz EU, kot tudi trgovinski spor med ZDA in Kitajsko. Zaostruje se tudi spor med Evropsko komisijo in Italijo glede proračunskih načrtov te zelo zadolžene države članice.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 0,02 odstotka in trgovanje končal pri vrednosti 3210,82 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 0,31 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,63 odstotka. Izven območja evra se je indeks borze v Londonu FTSE 100 zvišal za 0,32 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 1,03 odstotka in v Milanu indeks FTSE MIB za 0,04 odstotka. V Zürichu se je indeks SMI okrepil za 1,06 odstotka.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,56 odstotka višji ravni kot v četrtek. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,55 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa 0,41 odstotka.

Tečaj evra se je danes nekoliko zvišal. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1480 dolarja, kar je nekaj več kot zjutraj. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1470 dolarja oz. 0,35 centa nižje kot v četrtek. Pomembno na gibanje tečaja evra vplivajo razmere v Italiji, ki s proračunskimi načrti jezi Evropsko komisijo.

Zvišale so se tudi cene nafte. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena novembra, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 69,13 dolarja, kar je 48 centov več kot v četrtek. V Londonu so se decembrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 80 centov na 80.09 dolarja.

Trgovci z nafto pravijo, da gre za odboj cen, potem ko se je v četrtek nafta občutno pocenila. Bojazen pred zmanjšanjem ponudbe, ki je nad trgom visela skoraj dva tedna, je popustila, so komentirali analitiki.