c S
Bruselj Slovenijo poziva k posodobljenemu proračunskemu načrtu 21.10.2018 09:11 Bruselj, 19. oktobra (STA) - Evropska komisija je danes Sloveniji poslala pismo s pozivom, naj čim prej posreduje posodobljen osnutek proračunskega načrta za prihodnje leto, ki bo zagotovil skladnost s cilji v evropskih priporočilih za Slovenijo. Slovenske oblasti morajo po navedbah komisije odgovoriti v ponedeljek do konca delovnega dne.

Komisija v javno objavljenem pismu prepoznava, da slovenski osnutek proračunskega načrta vključuje le doslej sprejete ukrepe, z nobenimi novimi načrtovanimi ukrepi za prihodnje leto.

Ob tem jemlje na znanje zavezo vlade, da pošlje posodobljen osnutek za prihodnje leto, takoj ko bo proračunski osnutek za prihodnje leto poslan v slovenski parlament.

Slovenski osnutek proračunskega načrta ob predpostavki nespremenjenih politik predvideva nominalno stopnjo rasti neto primarnih izdatkov pri 3,9 odstotka, kar presega priporočeno maksimalno povečanje, določeno pri 3,1 odstotka.

Komisija v pismu med drugim navaja, da načrtovani strukturni napor v prihodnjem letu znaša -0,7 odstotka BDP po nominalni vrednosti ali po izračunu komisije -0,6 odstotka BDP, medtem ko je Svet EU julija priporočil strukturno izboljšanje v vrednosti 0,65 odstotka BDP.

Pisma s pozivi k dodatnim informacijam v povezavi s proračunskimi osnutki je komisija danes poslala še Belgiji, Španiji, Franciji in Portugalski.

Premier Marjan Šarec je sicer v četrtek v Bruslju dejal, da pisma komisije ne pričakuje: "Tega ne pričakujem. Če bi se to zgodilo, bi pa seveda pač odgovorili. Drugega tukaj ni za povedati. Tudi ne pričakujem kakšnih posebnih težav pri tem."

Komisija je sicer že v četrtek poslala pismo Italiji, ki pa je v bistveno resnejšem položaju od držav, ki so pismo dobile danes. Italija je namreč dobila opozorilo, da je njen osnutek proračunskega načrta za prihodnje leto odstopanje od evropskih proračunskih pravil "brez primere" v zgodovini EU.

Ta opozorila nakazujejo, da bo morda Italija prva članica območja evra, ki ji bo komisija zavrnila osnutek proračunskega načrta in pozvala k popravkom. To lahko stori v dveh tednih po prejetju osnutka, torej do konca meseca.