c S
Ljubljanske mlekarne povečujejo izvoz 21.10.2018 09:11 Ljubljana, 20. oktobra (STA) - Ljubljanske mlekarne, ki so od leta 2013 prek hrvaškega Dukata v lasti francoske skupine Lactalis, so lani tako kot že leto prej povečale prihodke od prodaje. Potem ko je bila leta 2016 rast prihodkov 1,6-odstotna, je bila lani že 13,1-odstotna. Še precej bolj se je povečala vrednost izvoza.

Po besedah direktorja Ljubljanskih mlekarn Tomaža Žnidariča je bilo leto 2017 za družbo izredno uspešno. "Kljub temu, da smo na slovenskem trgu le ohranili vodilni položaj, smo zelo povečali izvoz," je povedal.

V letu 2017 so Ljubljanske mlekarne ustvarile 167,6 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 13,1 odstotka več kot leto prej. Medtem ko se je prodaja na domačem trgu povečala za dva odstotka na 106,8 milijona evrov, pa se je izvoz okrepil za 39,8 odstotka na 60,8 milijona evrov.

Tolikšna rast izvoza je družbi omogočila večji izvoz odkup mleka ter boljšo zasedenost proizvodnih zmogljivosti in s tem dosego dobrih poslovnih rezultatov, je dejal Žnidarič. Za letos so si v družbi zastavili cilj odkupiti približno 207 milijonov litrov mleka. "Direktor sem od leta 2015 in takrat smo začeli z odkupom izključno slovenskega mleka," je pred dnevi poudaril Žnidarič.

Zaradi povečanja obsega proizvodnje so lani v Ljubljanskih mlekarnah povečali tudi število zaposlenih. Teh je bilo konec decembra 584 oz. 55 več kot leto prej.

Poslovni rezultati so lani ostali približno na ravni iz leta 2016, a glede na to, da so se odkupne cene mleka zvišale, jih Žnidarič ocenjuje kot zelo dobre. Dobiček iz poslovanja je bil s 6,8 milijona evrov malenkost višji kot leta 2016, čisti dobiček pa se je 6,1 milijona evrov zmanjšal na dobrih pet milijonov evrov, a le zato, ker so plačali še milijon evrov dodatnega davka, je pojasnil.

Zaradi povečanja izvoza se je delež prodaje na domačem trgu lani zmanjšal s 70,6 na 63,7 odstotka. Po drugi strani se je izvoz v države EU povečal za 51,6 odstotka na 47,2 milijona evrov, izvoz drugam po svetu pa za 10,2 odstotka na 13,7 milijona evrov.

"Izvažamo v 52 držav po svetu, tudi v Afriko, na Bližnji vzhod in v Azijo," je za STA povedal Žnidarič. V bolj oddaljene države iz Ljubljanskih mlekarn potuje predvsem trajno mleko, a so denimo lani prvič izvozili tudi sladoled v Izrael. V Evropo pa izvažajo vse, od jogurtov do mleka do sladoleda. Zelo veliko jogurta iz Ljubljanskih mlekarn pojedo v skandinavskih državah, v Italiji pa popijejo veliko mleka, a tudi vse več jogurtov.

Med pomembnimi izvoznimi trgi je tudi Kitajska, kamor so Ljubljanske mlekarne jeseni 2016 prvič poslale pošiljko 10.000 litrov trajnega mleka z rokom trajanja leto dni, kmalu pa so ji sledile še nove. "Tja še izvažamo in tudi povečujemo izvoz," je še povedal Žnidarič.