c S
Moody's znižal bonitetno oceno Italije 21.10.2018 07:02 Milano, 20. oktobra (STA) - Bonitetna agencija Moody's je zaradi zaskrbljenosti glede proračunskih načrtov za prihodnje leto znižala bonitetno oceno Italije. Oceno dolgoročnega dolga je znižala za eno stopnjo, z Baa2 na Baa3, obeti za naprej pa so stabilni, poročajo tuje tiskovne agencije.

Poteza bonitetne agencije sicer glede na razburjenost, ki ga je povzročil italijanski proračunski načrt za prihodnje leto, ni presenečenje. Rim namreč kljub visoki zadolženosti za leto 2019 načrtuje povečanje primanjkljaja.

Potem ko je prejšnja vlada za leto 2019 načrtovala nominalni primanjkljaj v višini 0,8 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), ga je nova vlada zastavila precej višje, pri 2,4 odstotka BDP. Italijanski dolg ob tem znaša 130 odstotkov BDP, kar je druga največja zadolženosti v EU, takoj za Grčijo.

Moody's je kot glavni razlog za znižanje bonitetne ocene navedel spremenjeno fiskalno strategijo, ki izhaja iz proračunskega načrta za prihodnje leto. Načrtovani primanjkljaj pomeni, da bo javni dolg ostal visok, zaradi česar bo Italija zelo ranljiva tako za domače kot zunanje pretrese, predvsem v smislu slabše gospodarske rasti.

Načrtovani proračun je po vseh dosedanjih ocenah neskladen z evropskimi proračunskimi pravili, zato je Bruselj Italijo že pozval k pojasnilom. Italija mora Evropski komisiji odgovoriti do ponedeljka.

Če Rim in Bruselj ne bosta dosegla kompromisa glede italijanskega proračuna, se po ocenah analitikov utegnejo spet pojaviti govorice o morebitnem izstopu te zelo zadolžene evropske države iz območja evra.

Kot navajajo tuje tiskovne agencije, je pričakovati, da bo konec prihodnjega tedna bonitetno oceno Italiji znižala tudi agencija Standard&Poor's.