c S
Takoj po menjavi vlade se v proračunske načrte ne vključi predvidenih ukrepov 21.10.2018 07:02 Ljubljana, 20. oktobra (STA) - Na ministrstvu za finance poudarjajo, da je povsem običajno, da se tik po menjavi vlade v državi članici v proračunski načrt ne vključi predvidenih ukrepov. Slovenija bo po rebalansu proračuna za 2019 pripravila nov osnutek proračunskega načrta, oba dokumenta pa bosta pripravljena tako, da bosta čim bolj skladna s pravili EU, zagotavljajo.

Slovenija je v ponedeljek v Bruselj poslala osnutek proračunskega načrta za prihodnje leto, ki je bil pripravljen ob predpostavki nespremenjenih politik, kar je, kot pravijo na finančnem ministrstvu, v skladu s pravili EU. Ob tem je napovedala, da bo ob rebalansu proračuna za 2019 pripravila nov osnutek proračunskega načrta.

Evropska komisija je medtem v petek Sloveniji poslala pismo s pozivom, naj čim prej posreduje posodobljen osnutek proračunskega načrta za 2019, ki bo zagotovil skladnost s cilji v evropskih priporočilih za Slovenijo.

Komisija v pismu sicer prepoznava, da slovenski osnutek proračunskega načrta vključuje le doslej sprejete ukrepe, z nobenimi novimi načrtovanimi ukrepi za prihodnje leto. Ob tem jemlje na znanje zavezo vlade, da pošlje posodobljen osnutek za prihodnje leto, takoj ko bo proračunski osnutek za prihodnje leto poslan v slovenski parlament.

Slovenske oblasti morajo po navedbah komisije na pismo odgovoriti v ponedeljek do konca delovnega dne. Kot so danes zagotovili na finančnem ministrstvu, bo Slovenija v ponedeljek do konca dne Evropski komisiji potrdila prejem pisma in ponovila prizadevanja za izpolnjevanje ciljev pri pripravi rebalansa proračuna za prihodnje leto in osnutka proračunskega načrta. Ob tem so zatrdili, da komisija od Slovenije do ponedeljka ne pričakuje napovedi konkretnih ukrepov.

"Prizadevanja pri pripravi rebalansa proračuna za 2019 in osnutka proračunskega načrta bodo šla v smeri, da bosta čim bolj skladna s pravili EU," so še zapisali na ministrstvu, ob tem pa dodali, da "pot javnofinančne konsolidacije še ni končana, kot tudi na prevelika pričakovanja glede hitrosti izpolnjevanja koalicijskega sporazuma".

Slovenski osnutek proračunskega načrta ob predpostavki nespremenjenih politik predvideva nominalno stopnjo rasti neto primarnih izdatkov pri 3,9 odstotka, kar presega priporočeno maksimalno povečanje, določeno pri 3,1 odstotka.

Komisija v pismu Sloveniji med drugim navaja, da načrtovani strukturni napor v prihodnjem letu znaša -0,7 odstotka BDP po nominalni vrednosti ali po izračunu komisije -0,6 odstotka BDP, medtem ko je Svet EU julija priporočil strukturno izboljšanje v vrednosti 0,65 odstotka BDP.

Pisma s pozivi k dodatnim informacijam v povezavi s proračunskimi osnutki je komisija v petek poslala še Belgiji, Španiji, Franciji in Portugalski, že v četrtek pa Italiji, ki pa je v bistveno resnejšem položaju od držav, ki so pismo dobile v petek. Italija je namreč dobila opozorilo, da je njen osnutek proračunskega načrta za prihodnje leto odstopanje od evropskih proračunskih pravil "brez primere" v zgodovini EU.