c S
Nafta malenkost dražja 22.10.2018 08:57 Singapur, 22. oktobra (STA) - Cene nafte so se v azijskem elektronskem trgovanju zvišale, čeprav močnejših signalov ni bilo. Na eni strani se krepijo geopolitične napetosti, na drugi strani pa popušča gospodarski zagon, kar kaže na skromnejše povpraševanje po črnem zlatu v prihodnjih mesecih.

Popoldne po singapurskem času je bilo treba v elektronskem trgovanju na newyorški borzi za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z novembrskim dobavnim rokom odšteti 69,34 dolarja, kar je 22 centov več kot petek. Sod severnomorske nafte brent z dobavnim rokom decembra se je v Londonu podražil za 42 centov na 80,20 dolarja.

Cene nafte so se v začetku leta večinoma zviševale, v zadnjem mesecu pa trend znova kaže navzdol. Pomemben razlog za to je popuščanje zagona v globalnem gospodarstvu, ki je v prvi vrsti posledica trgovinskega spora med ZDA in Kitajsko.

Kitajske oblasti so v petek objavile, da se je kitajski bruto domači proizvod (BDP) v tretjem četrtletju na letni ravni povečal za 6,5 odstotka. To je manj od pričakovanj analitikov in najpočasnejša rast v zadnjih devetih letih.