c S
Italija vztraja pri obstoječem proračunskem načrtu za 2019 22.10.2018 07:19 Rim, 20. oktobra (STA) - Italija zaradi kritik EU in znižanja bonitetne ocene ne bo spreminjala proračunskega načrta za prihodnje leto, je danes zatrdil namestnik italijanskega premierja in vodja populističnega Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio. Zanikal je, da vlada razmišlja o znižanju nominalnega primanjkljaja, ki je za prihodnje leto načrtovan v višini 2,4 odstotka BDP.

"Mislim, da lahko govorim v imenu vseh članov vlade, ko zanikam, da razmišljamo o znižanju načrtovanega primanjkljaja, ki za prihodnje leto ostaja pri 2,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP)," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, ki povzema italijansko tiskovno agencijo Ansa, pred današnjo sejo vlade v Rimu dejal Di Maio.

Njegova izjava je tako v nasprotju s poročanjem nekaterih italijanskih medijev, da bi lahko Italija popravila proračunski načrt. Časnika La Repubblica in Il Foglio sta namreč danes poročala, da bo vlada najbrž sledila bruseljskim zahtevam in znižala načrtovani nominalni primanjkljaj za prihodnje leto na okoli dva odstotka BDP.

Potem ko je prejšnja italijanska vlada za leto 2019 načrtovala nominalni primanjkljaj v višini 0,8 odstotka BDP, ga je nova vlada, ki jo sestavljata skrajno desna Liga Mattea Salvinija in populistično Gibanje pet zvezd, zastavila občutno višje, pri omenjenih 2,4 odstotka BDP. Italijanski dolg ob tem znaša 130 odstotkov BDP, kar je druga največja zadolženosti v EU, takoj za Grčijo.

Italijanska vlada je danes razpravljala o odgovoru na pismo Evropske komisije, v katerem je ta posvarila Italijo pred kakršnimikoli odstopanji od evropskih proračunskih pravil. Italija mora Evropski komisiji odgovoriti do ponedeljka opoldne, vlada pa je danes sklenila vztrajati pri obstoječem proračunu za leto 2019.

Bonitetna agencija Moody's je medtem zaradi zaskrbljenosti glede proračunskih načrtov za prihodnje leto Italiji že znižala bonitetno oceno, podoben korak je prihodnji teden pričakovati tudi s strani bonitetne agencije Standard&Poor's. "Bonitetni agenciji Moody's bomo odgovorili z velikim nasmeškom," je znižanje bonitetne ocene pospremil Di Maio.

Salvini, ki vodi ministrstvo za notranje zadeve, je medtem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zatrdil, da bo sedanja vlada kljub bonitetnim agencijam in evropskim komisarjem delovala do konca mandata. "Tukaj smo, da rešujemo težave Italijanov. Ne bomo si dovolili, da nas ustrahujejo bonitetne agencije, ki so v preteklosti storile velike napake in ki so tudi tokrat v zmoti," je dejal.

Italijanski premier Guiseppe Conte je medtem za časnik Corierre della Serra dejal, da ga ne skrbijo toliko ukrepi, ki bi jih lahko proti Italiji uvedla Evropska komisija, pač pa odziv trgov.

Tako Salvini kot Di Maio sta sicer zatrdila, da ni nobenih načrtov in želja, da bi Italija zapustila območje evra ali EU. Si pa oba, kot sta dejala po seji vlade, želita spremeniti način delovanja unije.