c S
Največ turistov v Mariboru iz zahodnoevropskih držav 22.10.2018 07:28 Maribor, 21. oktobra (STA) - Večina tujih gostov v Mariboru prihaja iz evropskih držav, skoraj 60 odstotkov pa jih v mestu tudi prenoči, je pokazala raziskava o tokovih gostov v poletni sezoni, ki jo je za Zavod za turizem Maribor-Pohorje avgusta opravilo podjetje Valicon. To poletje so sicer v Mariboru zabeležili za 30 odstotkov več nočitev kot v enakem obdobju lani.

Kot je pokazala raziskava, je kar tretjina turistov, ki so poleti obiskali mesto, izpostavila, da je Maribor lepo in umirjeno mesto s prijaznimi domačini. Za več kot polovico anketiranih obiskovalcev, in sicer 56 odstotkov, so bile razlog obiska Maribora počitnice, za tretjino pa izlet ali kratek oddih.

Raziskava je sicer bila opravljena z računalniško podprtim anketiranjem obiskovalcev Maribora, med anketiranimi je bila skoraj petina Slovencev, od tujih gostov pa največ Italijanov (14 odstotkov), Nemcev (12) in Avstrijcev (9), pa tudi kar nekaj Špancev, Francozov in Nizozemcev. Tudi sicer mesto obišče največ turistov iz zahodne Evrope.

Kot je povedala direktorica zavoda Doris Urbančič Windisch, je bil glavni namen raziskave prejeti osnovno sliko strukture turistov, ugotoviti, kdo so ciljne skupine, kaj so točke zanimanja, katere produkte iščejo, kaj jim je všeč in kaj pogrešajo.

"Lahko rečem, da so nas rezultati prijetno presenetili, saj imamo kot mesto z okolico vse razvojne možnosti in hkrati tipično turistično persono, potencial Maribora in destinacije vidijo gostje tudi v zelenih produktih. To so nedvomno koristne smernice za nadaljnji turistični razvoj destinacije," je dodala Urbančič Windischeva.

Ob tem jo veseli zlasti dejstvo, da med anketiranimi obiskovalci Maribora ni bilo nezadovoljnih, več kot polovica je bilo z obiskom zadovoljnih, slaba polovica pa je povedala, da so s svojo izkušnjo zelo zadovoljni.

Ob tem je 62 odstotkov vprašanih obiskovalcev navedlo vsaj eno stvar, ki jih je med obiskom posebej navdušila. Najpogosteje so omenjali lepoto samega mesta, umirjenost ter prijaznost domačinov, temu je sledilo navdušenje nad dobro hrano, naravo, parkom in vzdušjem.

Le 12 odstotkov anketiranih obiskovalcev je navedlo točke v mestu Maribor in okolici, kjer jih je kaj posebej zmotilo. Največkrat jih je zmotilo pomanjkanje parkirnih prostorov ter slabo označene znamenitosti, kar polovica obiskovalcev pa bi obisk Maribora priporočila prijateljem.

Sicer pa delež dnevnih obiskovalcev Maribora znaša 40 odstotkov, mesto pa za večino predstavlja eno izmed več destinacij, ki jih na svoji poti po Sloveniji obiščejo. Dobra tretjina obiskovalcev je v Mariboru prenočila eno do dve noči, slaba tretjina pa ostane v Mariboru tudi več kot tri dni, je še pokazala raziskava.