c S
V Sloveniji okoli 500 uporabnikov storitve oskrba na daljavo 22.10.2018 07:28 Ljubljana, 21. oktobra (STA) - Doslej se je najmanj 14 občin že odločilo pristopiti k projektu Telekoma Slovenije tako, da občanom omogočijo sofinanciranje storitve in s tem dostop do storitve oskrba na daljavo oziroma e-oskrba. Trenutno je v Sloveniji okoli 500 uporabnikov storitve e-oskrba, a Slovenija na tem področju zaostaja za razvitimi državami.

Da bi svojim občanom omogočile dostop do storitve oskrba na daljavo oziroma e-oskrba, se je doslej najmanj 14 občin že odločilo pristopiti k projektu Telekoma Slovenije tako, da občanom omogočajo sofinanciranje storitve. Trenutno je v Sloveniji okoli 500 uporabnikov storitve e-oskrba, a Slovenija na tem področju zaostaja za razvitimi državami.

Storitev e-oskrba so v Telekomu Slovenije razvili in javnosti predstavili lani. Gre za modularno rešitev oskrbe na daljavo, ki uporabniku omogoča klic na pomoč v primeru padca ali nenadne slabosti ter organizacijo pomoči.

Storitev na eni strani starejšim, invalidom in ostalim pomoči potrebnim omogoča samostojnejše in bolj neodvisno bivanje doma ter varnost in pomoč tudi v primeru, kadar zaradi zdravstvenega stanja ne morejo sprožiti klica na pomoč. Hkrati pa svojcem olajša skrb za bližnje. Storitev e-oskrba med drugim omogoča tudi detekcijo dima in izliva vode.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je storitev e-oskrba opredelilo kot socialno-varstveni servis in Telekomu Slovenje izdalo licenco za njegovo izvajanje. Prav tako je bila storitev e-oskrba v okviru evropskega programa HoCare prepoznana kot mednarodni primer dobre prakse.

V Sloveniji je trenutno okoli 500 uporabnikov storitve e-oskrba. Slovenija sicer pri razširjenosti oskrbe na daljavo zaostaja za razvitimi državami, kjer storitev financirajo država oz. občine, predpisujejo pa jo zdravniki glede na tveganje posameznika za padec oz. slabost. V Veliki Britaniji, denimo, oskrbo na daljavo uporablja več kot 16 odstotkov starejših od 65 let, so pojasnili v Telekomu.

Kot so še poudarili, je e-oskrba storitev, ki pomaga preprečevati prezgodnji odhod v institucionalno varstvo, preprečuje nepotrebne smrti, skrajša oskrbovancu čakanje na pomoč v primeru padca oz. slabosti in zmanjša posledice padca ter zagotavlja učinkovitejšo rabo virov socialnega varstva, namenjenih za oskrbo.

K projektu je doslej pristopilo najmanj 14 občin, v nekaterih občinah pa postopki sprejema odloka o sofinanciranju e-oskrbe še potekajo. Telekom je k sodelovanju povabil tudi druge zainteresirane institucije, društva in organizacije, pri projektu pa mu je v pomoč tudi sodelovanje z Zvezo društev upokojencev Slovenije in patronažnimi sestrami, ki poznajo stanje in potrebe na terenu, so še pojasnili v podjetju.