c S
Šentjernejska severna poslovna cona razširjena in nared 22.10.2018 07:28 Šentjernej, 21. oktobra (STA) - V Občini Šentjernej so pretekle dni končali širitev šentjernejske severne poslovno-storitvene cone. Zaradi okrepljenih potreb tam delujočih približno deset podjetij so jo razširili na 7,7 hektarja, od česar si obetajo približno 100 dodatnih delovnih mest. Širitev s cestnim in komunalnim urejanjem je skupaj z davkom stala 1,3 milijona evrov.

Šentjernejski župan Radko Luzar je STA potrdil, da so dela in komunalno opremljanje končali konec septembra, ter navedel, da je občina nekaj manj kot 885.000 evrov denarja za omenjeno naložbo dobila na razpisu gospodarskega ministrstva oz. iz evropskega sklada za regionalni razvoj.

Naložbena dela so med drugim obsegala gradnjo cest in parkirišča, gradnjo meteorne, fekalne kanalizacije in črpališča za fekalne odplake, gradnjo vodovoda, plinovoda, elektrokabelskih in telekomunikacijskih vodov ter cestne razsvetljave.

Z asfaltom so skupaj preplastili skoraj 10.000 kvadratnih metrov šentjernejske severne poslovne cone, med drugim glavno dostopno cesto, prečno cesto in dostopno cesto z avtomobilskimi parkirišči.

Luzar je ocenil, da je bila omenjena širitev nujno potrebna, razširjena poslovna cona pa je po njegovih besedah že praktično zasedena. V njej je zaposlenih približno 600 ljudi, njihovo število pa se naj bi po širitvi okrepilo za približno 100, čeprav je bil pogoj za pridobitev nevračljive evropske denarne podpore le 38 novih delovnih mesti, je opozoril.

V šentjernejski severni poslovni coni delujejo predvsem podjetja, ki v glavnini izhajajo iz nekdanje Iskre, ki je v stečaju končala pred več kot 20 leti. Med drugim se ukvarjajo z elektroniko, orodjarstvom, s predelavo plastike, z lesno industrijo in s projektiranjem.

V dolenjski Občini Šentjernej so sicer v zadnjih štirih letih dobili 250 novih delovnih mest, je še povedal Luzar. Širitev omenjene poslovne cone so začeli sredi maja.