c S
Izziv makroregionalnih strategij boljše povezovanje s finančnimi viri 19.10.2018 13:40 Sofija, 19. oktobra (STA) - Pomen makroregionalnih strategij EU ostaja široko prepoznan, so ugotavljali udeleženci ob zaključku današnjega foruma strategije za Podonavsko makroregijo (EUSDR) v bolgarski Sofiji. Vendar pa so za doseganje večjih učinkov nujne tudi izboljšave, med drugim boljše povezovanje z obstoječimi finančnimi viri.

Makroregionalne strategije čakajo zanimivi časi, je prepričan avstrijski nacionalni koordinator za EUSDR Roland Arbter. Kot pozitivno je izpostavil dejstvo, da je makroregionalni format obenem primeren tako za razpravo o strateških zadevah kot tudi o zelo praktičnih vprašanjih.

Jörg Mirtl iz evropskega programa Interact se je zavzel za spremembe na institucionalni ravni. Vendar pa je menil, da bi morali bolj razmišljati "o spremembah programske opreme kot strojne opreme".

Predstavnica moldavske nacionalne koordinacijske enote za EUSDR Oxana Pairele je izpostavila, da je strategijo za Podonavsko makroregijo nujno potrebno povezati s fazami novega programskega obdobja na ravni EU ter obstoječimi finančnimi viri. Najti je treba tudi prave institucije, ki bodo implementirale pobude, je dodala.

Vodja enote za makroregije v generalnem direktoratu EU za regionalno politiko Jean-Pierre Halkin je spomnil, da so makroregionalne strategije precej novo orodje, najstarejša je stara šele 10 let. "A bomo morali kmalu dokazati, da delujejo," je opozoril. Sam je sicer prepričan, da makroregije niso le način za reševanje skupnih težav, ampak omogoča tudi približevanje EU državljanom ter za krepitev odnosov s sosednjimi državami.

Na zaključni slovesnosti foruma EUSDR v Sofiji je danes taktirko v regiji od Bolgarije za leto dni prevzela Romunija. Ena od njenih glavnih nalog bo do sredine prihodnjega leta zaključiti revizijo akcijskega načrta za regijo. "S tem bi bili v dobrem položaju za obdobje po 2020," je menil Halkin.

Da bodo skušali oživiti strategijo, je napovedal romunski minister za evropske zadeve Victor Negrescu. Med prioritetami je izpostavil povezljivost v regiji, na področju transporta, turizma, digitalizacije in stikov med ljudmi. Podčrtal je tudi pomen izmenjave dobrih praks ter vzpostavljanje novih struktur čezmejnega sodelovanja - med mesti, nevladnimi organizacijami in tako naprej.

Romunija bo v prvi polovici prihodnjega leta predsedovala tudi Evropskemu svetu in bo tudi v tej luči kot eno od prioritet izpostavila tudi Podonavsko makroregijo, je napovedal. Prihodnji meseci bodo ključni za bolj konkretno uresničevanje makroregionalne strategije, je še prepričan.

EUSDR zajema Slovenijo, Nemčijo, Avstrijo, Češko, Slovaško, Madžarsko, Romunijo, Bolgarijo, Hrvaško, Srbijo, BiH, Črno goro, Moldavijo in Ukrajino. Gre za eno od treh makroregionalnih strategij EU, v kateri sodeluje Slovenija - naša država je aktivna tudi v alpski in jadransko-jonski strategiji.