c S
V devetih mesecih za šest odstotkov manj izdanih gradbenih dovoljenj za stavbe kot lani 19.10.2018 11:26 Ljubljana, 19. oktobra (STA) - V devetih letošnjih mesecih je bilo izdanih za šest odstotkov manj gradbenih dovoljenj za stavbe kot v enakem obdobju lani, je danes objavil statistični urad. Samo v septembru je bilo število izdanih gradbenih dovoljenj za stavbe medletno približno enako kot v primerljivem obdobju lani.

Število izdanih dovoljenj za gradnjo stanovanjskih stavb je bilo v devetih mesecih medletno manjše za dva odstotka, za gradnjo nestanovanjskih stavb pa za osem odstotkov.

V obdobju do konca septembra je bilo z izdanimi gradbenimi dovoljenji načrtovanih za en odstotek manj stanovanj kot v enakem obdobju lani, površina teh stanovanj pa naj bi bila večja za malenkostnih 0,2 odstotka.

Samo septembra je bilo sicer izdanih 533 gradbenih dovoljenj za stavbe, kar je bilo za 17 odstotkov manj kot avgusta in za 0,4 odstotka manj kot septembra lani. Za stanovanjske stavbe jih je bilo izdanih 231, kar je 13 odstotkov manj kot avgusta, za nestanovanjske stavbe pa 302, kar je 20 odstotkov manj kot v prejšnjem mesecu.

Celotna površina vseh v septembru načrtovanih stavb naj bi merila 164.366 kvadratnih metrov, kar je za devet odstotkov več kot avgusta. Površina s tokrat izdanimi gradbenimi dovoljenji načrtovanih stanovanjskih stavb naj bi bila za 29 odstotkov manjša kot avgusta, površina načrtovanih nestanovanjskih stavb pa za več kot polovico večja.

Z gradbenimi dovoljenji za stavbe, izdanimi septembra, je predvidena gradnja 244 stanovanj, to je za 36 odstotkov manj stanovanj kot avgusta, a vseeno za 11 odstotkov več kot septembra lani.

Z gradbenimi dovoljenji, izdanimi septembra, se bo največ stanovanj gradilo v podravski statistični regiji, to je 68, vsa pa bodo v enostanovanjskih stavbah. Sledita osrednjeslovenska in savinjska statistična regija. V prvi se bo gradilo 34, v drugi pa 28 stanovanj. V drugih statističnih regijah je načrtovanih manj stanovanj, najmanj v koroški in zasavski, po le tri stanovanja v vsaki.