c S
Pozornost na evropskih borzah uperjena v Italijo 19.10.2018 10:38 London, 19. oktobra (STA) - Po pravih razprodajah, ki so jih utrpeli v četrtek, se indeksi na pomembnejših borzah v Evropi tudi v začetku današnjega trgovanja še malenkost znižujejo. Kako se bo trgovanje odvijalo v nadaljevanju, bo veliko odvisno od razmer v Italiji, kjer se spor glede načrtovanega novega zadolževanja zaostruje.

Če Rim in Bruselj ne bosta dosegla kompromisa glede italijanskega proračuna, se utegnejo spet pojaviti govorice o morebitnem izstopu te zelo zadolžene evropske države iz območja evra, pravijo analitiki.

Negotovost glede Italije se zrcali tudi v tečaju evra, ki se je v četrtek usmeril navzdol. Danes zjutraj so s skupno evropsko valuto na borzi v Frankfurtu trgovali po približno enakem tečaju kot v četrtek zvečer, to je okoli 1,1460 dolarja.

Indeks najpomembnejših podjetij v Evropi Eurostoxx 50 se je do okoli 10. ure znižal za 0,10 odstotka in se giblje okoli 3208 točk.

V Frankfurtu je indeks DAX doslej izgubil 0,20 odstotka vrednosti, medtem ko v Parizu indeks CAC 40 beleži 0,17-odstoten padec. Izven območja evra se je v Londonu indeks FTSE 100 doslej okrepil za 0,22 odstotka.

Na pomembnejših borzah v Aziji so se tečaji danes gibali neenotno. Borza v Tokiu je zabeležila 0,56-odstoten padec indeksa Nikkei. Nasprotno se je v Hongkongu indeks Hang Seng zvišal za 0,54 odstotka, v Šanghaju pa indeks Shanghai Composite celo za 2,58 odstotka. Čeprav je Kitajska v tretjem četrtletju dosegla najnižjo gospodarsko rast od izbruha finančne krize v letu 2009, pa so vlagatelje pomirile pomirjujoče besede iz centralne banke, da je finančni sistem države stabilen.

Na Tajvanu so se delnice v povprečju pocenile za 0,35 odstotka in v Avstraliji za 0,12 odstotka, medtem ko je osrednji indeks borze v Južni Koreji okrepil za 0,37 odstotka.