c S
Bruselj naj bi pozval Italijo k pojasnilom glede proračuna 19.10.2018 07:29 Bruselj, 18. oktobra (STA) - Evropska komisija bo po neuradnih napovedih danes Rimu posredovala pismo s pozivom k dodatnim pojasnilom v povezavi z italijanskim proračunskim načrtom za prihodnje leto, ki je po vseh dosedanjih ocenah neskladen z evropskimi proračunskimi pravili.

Novico naj bi sporočil evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici popoldne na novinarski konferenci z italijanskim finančnim ministrom Giovannijem Trio v Rimu.

Italijanski premier Giuseppe Conte pričakuje kritike. "To ni proračun, ki ga je pričakovala komisija. Razumljivo je, da bodo odzivi. Pričakujem kritična opažanja," je dejal ob prihodu na vrh EU v Bruslju. K temu je dodal, da se njemu sicer zdi italijanski proračun vse lepši.

Vse članice območja evra so morale osnutke proračunskih načrtov posredovati v Bruselj do sredine oktobra. Če Evropska komisija želi dodatna pojasnila, to članici s pismom sporoči v enem tednu po prejetju osnutka.

Na vprašanja, ali bo Italija danes dobila to pismo in ali ga bodo dobile še katere druge članice, iz komisije za zdaj ni uradnih odgovorov, saj da je prezgodaj. Pisma bo komisija objavila na spletni strani. Neuradno naj bi sicer pismo iz Bruslja dobile še nekatere druge članice.

Slovenski premier Marjan Šarec pisma Evropske komisije s pozivom k dodatnim pojasnilom ne pričakuje. "Tega ne pričakujem. Če bi se to zgodilo, bi pa seveda pač odgovorili. Drugega tukaj ni za povedati. Tudi ne pričakujem kakšnih posebnih težav pri tem," je še dejal.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker po Šarčevih besedah ni omenjal, da bi bila Slovenija problematična. "Ta hip nimam podatka, da bi bili mi v družbi tistih držav, ki bi imele probleme s tem," je izpostavil premier.

Položaja Italije slovenski premier ni želel komentirati, saj da je prezgodaj, ker Evropska komisija ni uradno še ničesar povedala. "Da bi prehiteval, ne bi imelo smisla. Je pa znano, da ima Italija 130-odstotno zadolženost. S tem se bo Evropska komisija še ukvarjala," je še dodal.

Če se članica na poziv k pojasnilom ne odzove ustrezno, lahko komisija v primeru resnih kršitev evropskih pravil v dveh tednih po prejetju osnutka, torej do konca meseca, tega zavrne in pozove k popravkom. To je skrajni ukrep, ki ga doslej še ni uporabila. Članica ima v tem primeru tri tedne časa za odziv.

To določajo evropska proračunska pravila, opredeljena v zakonodajnem dvojčku, ki ga je unija sprejela leta 2013 sredi finančne krize, da bi preprečila ponovitev krize.

Italijanski proračun že mesece buri duhove v uniji, saj se evroskeptična italijanska vlada ne odziva na svarila pred dodatnim zadolževanjem. Tretje največje gospodarstvo v območju evra ima za Grčijo najvišji dolg.

Italijanski proračun danes ni na dnevnem redu evrskega vrha, ki razpravlja o reformi območja evra. Šef evroskupine Mario Centeno je pojasnil, da to na tej točki ni stvar voditeljev in da je italijanski proračun zdaj v rokah Evropske komisije.

A kljub temu sporni italijanski proračun odmeva ob robu vrha, vrstijo je svarila Rimu. Avstrijski kancler Sebastian Kurz je na primer opozoril, da evropska proračunska pravila veljajo za vse, tako za velike kot za male članice.