c S
Evropske borze navzdol; cenejša nafta, stabilen evro 19.10.2018 07:29 London/Frankfurt/Pariz, 18. oktobra (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma znižali, vzdušje pa je po pojasnilih analitikov zamorilo padanje tečajev na borzah v ZDA. Nafta se je tudi danes pocenila, tečaj evra pa se po hudih izgubah, ki jih je utrpel v sredo, danes skorajda ni spremenil.

Vlagatelji v ZDA še vedno razmišljajo o posledicah v sredo objavljenega zapisnika z zadnjega zasedanja ameriške centralne banke. To nakazuje, da bankirji razmišljajo o še strožji politiki obrestnih mer, zato se krepijo bojazni, da bi v ZDA prišlo do še hitrejšega zviševanja obrestnih mer, kot se je pričakovalo doslej.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 0,97 odstotka in trgovanje končal pri vrednosti 3211,59 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 1,07 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,55 odstotka. Znižal se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,39 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 0,74 odstotka, je pa v Zürichu indeks SMI porasel za 0,33 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 1,89-odstoten padec.

Tudi v New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes znižujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 1,46 odstotka nižji ravni kot v sredo. Širši indeks S&P 500 je doslej izgubil 1,42 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa celo 2,02 odstotka.

Tečaj evra se danes ni bistveno spremenil. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1496 dolarja, kar je podobno kot zjutraj. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1505 dolarja oz. 0,25 centa nižje kot v sredo.

V zadnjih dneh se je evro, tako kot tudi britanski funt, cenil zaradi zaskrbljenosti vlagateljev glede nadzorovanega izstopa Združenega kraljestva iz EU. Zadnji pogovori voditeljev držav članic sicer niso prinesli bistvenega napredka, luč na koncu predora pa utegne predstavljati daljše prehodno obdobje po brexitu, ki mu je naklonjena tudi predsednica britanske vlade Theresa May.

Cene nafte so tako kot v sredo nadaljevale negativna gibanja. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena novembra, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 69,22 dolarja, kar je 53 centov manj kot v sredo. V Londonu so se decembrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 61 centov na 79,44 dolarja.