c S
Cene nafte so si nekoliko opomogle 19.10.2018 08:55 Singapur, 19. oktobra (STA) - Cene nafte se se po krepkem padcu v minulih dneh danes nekoliko zvišale. Počasnejša gospodarska rast Kitajske, drugega največjega svetovnega gospodarstva z veliko porabo nafte, ni več dodatno pritisnila na cene, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Za 159-litrsko sod severnomorske nafte brent za dobavo v decembru je bilo treba zjutraj odšteti 79,61 dolarja, kar je 32 centov več kot ob koncu trgovanja v četrtek.

Teksaška lahka nafta, ki bo dobavljena decembra, se je podražila za 28 centov na 68,93 dolarja.

Kitajski bruto domači proizvod (BDP) se je v tretjem četrtletju na letni ravni povečal za 6,5 odstotka. To je najpočasneje od začetka leta 2009, ko je svet zajela finančna kriza. V prvem in drugem četrtletju letos je bila gospodarska rast 6,8- in 6,7-odstotna.

Kljub današnji rasti pa so cene nafte v tem tednu izgubile, in sicer se je nafta brent od ponedeljka pocenila za dva odstotka, ameriška nafta pa za štiri odstotke, ter so že drugi teden zapored pod pritiskom. Razlog za zadnjo krepko pocenitev sredi tega tedna naj bi bilo močno zvišanje ameriških naftnih zalog, poroča dpa.