c S
EU krepi vezi z Azijo kot protiutež izolacionizmu ZDA 19.10.2018 08:02 Bruselj, 19. oktobra (STA) - V Bruslju se danes nadaljuje dvodnevni vrh voditeljev 51 držav Evrope in Azije, ki se ga udeležuje tudi slovenski premier Marjan Šarec. EU se od izvolitve nepredvidljivega Donalda Trumpa za ameriškega predsednika osredotoča na krepitev vezi z Azijo kot protiutež izolacionizmu Trumpove Amerike.

Vrh Evrope in Azije (Asem) je največji vrh v Bruslju v tem letu, ki se ga udeležujejo tudi ruski premier Dmitrij Medvedjev, kitajski premier Li Keqiang, japonski premier Shinzo Abe in predsednik Južne Koreje Moon Jae-in.

V Bruslju izpostavljajo dva politična cilja: potrditi skupno zavezo multilateralizmu, ki temeljni na skupnih pravilih, ter izpostaviti priložnosti za krepitev povezanosti EU in Azije.

V ospredju pa je še vrsta drugih aktualnih tem, kot so kibernetska varnost, iranski jedrski program, Severna Koreja, trgovinski odnosi in podnebne spremembe.

"Tistim, ki imajo raje hitre rešitve od jasnih pravil, pravim, da ni vredno. Svet brez pravil je po definiciji svet kaosa," je ob začetku vrha v četrtek popoldne poudaril predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Danes bosta v Bruslju tudi srečanje EU in združenja desetih jugovzhodnih azijskih držav (Asean) ter vrh EU in Južne Koreje, na katerih bosta EU zastopala Tusk in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Ob robu poteka paleta dvostranskih srečanj, EU pa bo danes tudi podpisala sporazuma z Vietnamom in Singapurjem.