c S
Simič na Davčno-finančni konferenci za poenostavitev davčne zakonodaje 18.10.2018 15:55 Maribor, 18. oktobra (STA) - Slovenija ima idealen geostrateški položaj, znanje in sposobne posameznike, s primerno in enostavno davčno zakonodajo pa bi lahko na dolgi rok postali zanimivi za tuje vlagatelje, vendar o tem govorimo že 20 let, je prvi dan Davčno-finančne konference 2018 v Mariboru dejal davčni strokovnjak Ivan Simič, ki je predstavil svoje predloge reforme.

Kot je dejal Simič, bi morali pred izvedbo kakršnekoli davčne reforme najprej ugotoviti, kaj si dejansko z njo želimo, kaj smo sposobni izvesti in kaj pripravljeni sprejeti, ter če za kaj takega sploh obstaja resna politična volja brez fige v žepu. Ob tem je pripomnil, da je potrebno najti pravo mero med znižanjem in zvišanjem nekaterih davkov, kar pa je potrebno narediti brez pritiskov javnosti.

Med njegovimi predlogi je izvajanje večkratnih, a hkrati bolj človeških davčnih pregledov, predvsem pri tistih z višjimi prihodki, morda nad 50.000 evri, saj tisti z nižjimi po njegovih izkušnjah skoraj ne vplivajo na proračun. Pri teh so se za dobro rešitev izkazale davčne blagajne, saj jim dajejo občutek, da so vseeno pod nadzorom. Prav tako se zavzema za krajše in hitrejše nadzore ter možnost dogovarjanja.

Sicer pa država davčnih prihodkov po njegovem ne rabi zviševati nujno le z zviševanjem davčnih stopenj, pač pa lahko to stori tudi s povečevanjem števila davčnih zavezancev, širitvijo davčne osnove, s spodbudno davčno politiko, ugodnim davčnim in poslovnim okoljem ter stabilno davčno zakonodajo.

Na področju dohodnine se Simič zavzema za povečanje splošne davčne olajšave iz 3300 na 6000 evrov, saj bi tako rešili tudi problematiko dvojnih obdavčitev za zaposlene v tujini, hkrati pa morda k preselitvi v Slovenijo spodbujali znane ljudi iz tujine. Med njegovimi predlogi je tudi oprostitev plačila dohodnine za starejše od 90 let.

Pri dohodninski lestvici bi Simič maksimalno stopnjo za zneske nad 100.000 evrov postavil pri 40 odstotkih, pri tistih nad milijon evrov pa bi stopnjo znižali na deset odstotkov. Takšna sta bila lani le dva primera, trdi, zato bi Simič spodbudil še nekatere, da presežejo to mejo.

Stopnjo obdavčitve dohodkov iz kapitala bi nekdanji direktor slovenske davčne uprave znižal na 25 odstotkov, glede udeležbe zaposlenih pri dobičku pa bi predlagal 25 do 30-odstotno obdavčitev brez dodatnih obračunov socialnih prispevkov. Pri pavšalni obdavčitvi zagovarja 50-odstotno stopnjo, ki bi morala veljati za prihodke do 50.000 evrov.

Simič bi predlagal tudi skupinsko obdavčitev in posodobitev davčnih postopkov, pri katerih bi uvedel tudi osebno odgovornost davčnih inšpektorjev, je pa tudi zagovornik socialne kapice pri 6000 evrih, kar je dovolj visoka številka, da ne bo velikega razburjanja v javnosti. Prav tako podpira čim prejšnjo uveljavitev davka na nepremičnine, davek na dodano vrednost pa bi moral ostati na sedanji stopnji, je še dodal.

Organizatorji tradicionalne Davčno finančne konference so Planet GV, Davčno izobraževalni inštitut in Advico, na njej pa bodo udeleženci v dveh dneh dobili koristne informacije o davčnih novostih, nekatere odgovore na računovodske dileme in aktualne informacije o finančnih priložnostih, tudi na primerih iz prakse.