c S
Za združenje občin zapiranje poslovalnic NLB nesprejemljivo 18.10.2018 15:54 Ljubljana, 18. oktobra (STA) - Združenje občin Slovenije podpira župane, ki želijo preprečiti napovedano zaprtje 15 poslovalnic NLB. Združenje je v pismu, naslovljenem na vlado in vodstvo NLB, namero NLB označilo kot nesprejemljivo. "Gre še za eno akcijo v nizu centralizacije države, s katero se na združenju nikakor ne strinjamo," je zapisal predsednik združenja Robert Smrdelj.

Nerazumljivo je, da se lahko storitve tako na nivoju države kot bank (ne samo NLB) in Pošte Slovenije oddaljuje od ljudi, opozarjajo v združenju in dodajajo, da bi z odvzemom še ene storitve občine dodatno oslabili in občanom odvzeli storitev, ki je za prebivalce večjih krajev tako samoumevna.

Podobno kot so v sredo na novinarski konferenci v Črni na Koroškem opozorili župani prizadetih občin, tudi združenje ocenjuje, da so kraji, kjer se napoveduje zapiranje, deležni diskriminacije. "Posledično bomo lahko na dolgi rok zopet govorili o tem, da se razvojne razlike med regijami povečujejo," opozarja združenje.

Na združenju razumejo spoštovanje zavez Evropski komisiji, a so prepričani, da je možno najti rešitev, ki bi bila sprejemljiva za vse strani. Med drugim navajajo dokument Evropske komisije, ki nosi datum 26. januar 2018 in v katerem se zapiranje podružnic omenja le kot možnost, o kateri naj Slovenija razmisli. Združenje tako poziva vodstvo NLB in vlado Marjana Šarca, da skupaj z občinami najdejo ustrezne rešitve, ki bodo v zadovoljstvo vseh.

NLB je prejšnji teden sporočila, da mora zato, ker Slovenija ni izpolnila prvotne zaveze Evropski komisiji za delno privatizacijo NLB do konca leta 2017, zapreti 15 poslovalnic, večino od teh že z decembrom. V NLB navajajo, da so zaveze Evropski komisiji brezpogojne in da žal vseh poslovalnic ne morejo zadržati.