c S
Forum strategije EU za Podonavje v ospredje postavlja turizem 18.10.2018 15:21 Sofija, 18. oktobra (STA) - V bolgarski prestolnici Sofija se je začel forum Strategije EU za Podonavsko makroregijo (EUSDR). Dogodek je letos še posebej posvečen turizmu kot motorju gospodarske rasti in teritorialne kohezije, evropska komisarka Corina Cretu pa je med drugim sodelujoče države okrcala, da strategiji ne posvečajo zadostne politične pozornosti.

V ospredju foruma, ki se odvija v evropskem letu kulturne dediščine, je turizem v povezavi s kulturo. Kot je izpostavila namestnica generalnega direktorja Skupnega raziskovalnega centra Evropske komisije Charlina Vitcheva, Evropa letno sprejme 500 milijonov turistov. Sektor zaposluje 12 milijonov ljudi, turizem pa v EU letno ustvari več kot 350 milijard evrov prihodkov.

Vodja oddelka za kulturno politiko generalnega direktorata Evropske komisije za izobraževanje, mladino, šport in kulturo Walter Zampieri je izpostavil zelo neposredno povezavo med kulturo in turizmom. Kulturna dediščina je namreč eden glavnih motivov za turistična potovanja, na drugi strani pa prihodi turistov spodbujajo in finančno podpirajo ohranjanje kulturne dediščine.

Zampieri je sicer opozoril, da mora biti turizem trajnosten, kar pomeni, da mora biti v sozvočju z lokalnim prebivalstvom. "Pomembno je vključevati skupnost in skupaj z njo določati, kaj je vzdržno," je menil. Pomembno je ohranjati kulturno dediščino, a hkrati ohranjati stik z lokalno skupnostjo, ki prav tako pomembno določa turistično privlačnost destinacije.

Govorci so na forumu izpostavili tudi pomen novih tehnologij v kulturnem turizmu. Vse več galerij se na primer poslužuje virtualne realnosti, trend gre v smeri obogatene resničnosti. Tako bi denimo lahko obiskovalec telefon ali tablico usmeril v okostje, tehnologija pa bi "dodala" meso in kožo. Prav tako bi lahko z obogateno resničnostjo turisti videli, kako so bile graščine ali ulice videti nekoč.

Strategija za Podonavsko markoregijo pokriva področje z okoli 120 milijoni prebivalcev. Nastala je leta 2010 na pobudo 14 sodelujočih držav - sestavlja jo devet članic EU, tudi Slovenija, in pet nečlanic.

Cretujeva je na novinarski konferenci pred začetkom foruma izpostavila, da je Donava "najbolj mednarodna reka na svetu", zato je sodelovanje držav, ki ležijo ob reki in na območju, ki je od reke odvisno, ključnega pomena.

Evropska komisarka za regionalni razvoj je izpostavila dosežke preteklih let, a je bila do sodelujočih držav tudi kritična. Izpostavila je primer makroregionalne strategije za države ob Baltskem morju, kjer na forumih redno srečuje premierje. Na srečanju Podonavske makroregije pa nekaterih držav ne zastopajo niti ministri, je izpostavila.

Druga stvar, ki manjka, so konkretni projekti na terenu, še posebej čezmejni, je nadaljevala. Strategije za makroregije namreč nimajo lastnega financiranja, ampak predvsem spodbujajo koordinacijo in nastajanje projektov, ki so lahko financirani iz evropskih sredstev prek različnih že obstoječih razpisov.

"To ni strategija Evropske komisije. Je strategija državljanov in držav te regije," je izpostavila Cretujeva. Strategija je nastala na željo držav, zato morajo te tudi izkazati politično zavezanost in oblikovati konkretne transnacionalne projekte, je posvarila.

"Želimo oprijemljive rezultate, ljudje jih želijo in pričakujejo," je menila tudi bolgarska ministrica za regionalni razvoj Petja Avramova. "Ni pomembno, koliko projektov imamo, ampak kakšen je njihov vpliv na celotno regijo." Izpostavila je potrebo po oblikovanju prioritet.

Države v makroregiji sicer sodelujejo na področjih, kot so izboljšanje transportnih povezav, navigacija na reki Donavi, krepitev protipoplavne zaščite in zagotavljanja varnosti. Države trenutno delajo na novem akcijskem načrtu, ki naj bi narekoval sodelovanje od sredine prihodnjega leta naprej.

Podonavska je sicer ena od treh evropskih makroregionalnih strategij, v katerih sodeluje Slovenija. Podonavsko makroregijo naša država sestavlja skupaj z Nemčijo, Avstrijo, Češko, Slovaško, Madžarsko, Romunijo, Bolgarijo, Hrvaško, Srbijo, BiH, Črno goro, Moldavijo in Ukrajino.

Ministrskega dela foruma, ki se je odvil dopoldan, se je v imenu Slovenije udeležila generalna direktorica direktorata za turizem na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Renata Martinčič.