c S
Zdravniki ne bodo kaznovani zaradi neupravičenih napotitev bolnikov na specialistične preglede 18.10.2018 15:15 Ljubljana, 18. oktobra (STA) - Vlada je na današnji seji sprejela sklepe o spornih vprašanjih glede aneksa k splošnemu dogovoru za leto 2018. Med drugim je tako umaknila določbo, po kateri bi napotni zdravnik moral plačati zdravstveno storitev, če bi se izkazalo, da bolnik ne bi izpolnjeval kriterijev za napotitev k drugemu specialistu, so sporočili prek vladnega Twitterja.

K razveljaviti tega sklepa je Zdravniška zbornica Slovenije februarja že pozvala vlado Mira Cerarja. Kot so takrat opozorili, je sklep nezakonit, saj so ga sprejeli brez dogovarjanja, pa tudi škodljiv za bolnike. Med drugim so opozarjali, da bi zdravnik v strahu pred kaznijo, ki bi lahko sledila domnevno napačnemu napotovanju, verjetno lahko manjkrat napisal napotnice, pri tem pa lahko spregledal kakšen pomemben znak bolezni, ki bi za bolnika lahko bil tudi usoden. V odzivu za STA v zbornici ugotavljajo, da je vlada z umikom določbe sledila njihovemu predlogu.

Vlada je danes odločala tudi o petini sredstev od 35 milijonov evrov, ki so na razpolago iz obveznega zdravstvenega zavarovanja za skrajševanje čakalnih dob za letošnje leto. Vlada soglaša, da s slabimi šestimi milijoni evrov med drugim dodatno okrepi zobozdravstvo za mladino in odrasle, dispanzerja za žene, splošne ambulante, klinično psihologijo, pediatrijo, ortopedijo in urologijo, je vlada zapisala na Tumblrju.

Dva milijona evrov do konca leta pa so namenili za bolnike, ki potrebujejo zamenjavo aortne zaklopke. Poseg je primeren predvsem za starejše bolnike, pri katerih operativni poseg predstavlja veliko tveganje za zaplete. Sredstva so namenili za vse tri centre, kjer izvajajo poseg. To so ljubljanski in mariborski univerzitetni klinični center ter MC Medicor.

Uvedli so tudi presejalni test krvodajalcev na okužbo z virusom Zahodnega Nila.

O programih za skrajševanje čakalnih dob v višini 27,5 milijona pa so se že sami dogovorili partnerji v zdravstvu, so spomnili v vladnem sporočilu. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenje bo plačal 20-odstotna preseganja programov v zobozdravstveni dejavnosti, v specialistični zunajbolnišnični dejavnosti in programih fizioterapije.

Povečali bodo tudi programe v specialistični bolnišnični in specialistični zunajbolnišnični dejavnosti, poskrbeli za plačilo vseh opravljenih storitev in posegov, kjer so čakalne dobe v povprečju daljše, in povečali program zdravstvene nege v domovih za starejše. Do konca leta pa bodo plačane tudi vse opravljene diagnostične, ultrazvočne, rentgenske in CT preiskave.