c S
Adria Airways s pojasnili glede poročanja agenciji 18.10.2018 14:43 Ljubljana, 18. oktobra (STA) - Adria Airways redno poroča o svojem finančnem poslovanju javni agencij za civilno letalstvo. Sklep agencije za letošnje leto tako ni izreden ukrep in ne pomeni, da je Adria Airways v slabši situaciji kot kdaj prej ali da ji grozi prizemljitev letal, so izpostavili.

V družbi so spomnili, da so vsi postopki nadzora s strani agencije predpisani z zakonodajo, agencija pa je dolžna redno ocenjevati finančno stanje letalskih prevoznikov glede izpolnjevanja pogojev za operativno licenco.

Tako so zavrnili pisanje nekaterih medijev, da bi bil sklep agencije, naj ji družba do konca leta predloži dokazilo o prilivu sredstev ali v obliki dokapitalizacije ali kako drugače, izredne narave. "Gre za redne ukrepe, ki jih mora Adria Airways neprestano izvajati in izpolnjevati," so navedli.

Portal Siol je namreč v sredo poročal, da je Adria Airways zaradi slabega finančnega stanja spet pod drobnogledom agencije, ki je ugotovila, da je že na zadnji dan lanskega leta izpolnjevala enega od pogojev za insolventnost. V skrajnem primeru bi ji grozila izguba licence za letenje.

V družbi, ki je od začetka leta 2016 v lasti nemškega finančnega sklada 4K Invest, so ponovili, da je največji razlog za nepravilnostih pri izvedbi poletov, na katere se opozarja v zadnjem času, v stanju evropskega zračnega prometa.

"Ne samo v Sloveniji, tudi v Evropi in na celem svetu se letalska industrija sooča z občutno prenasičenostjo zračnega prostora in letališke infrastrukture. Zamujenih letov v EU je letos za 150 odstotkov več kot lani. Samo avgusta je bilo z zamudo opravljenih 56 odstotkov letov," so izpostavili.

Potrdili so, da je tudi Adria Airways letos v primerjavi z lani opravila več poletov z zamudo in odpovedala več letov. A zamude Adria Airways so "globoko pod povprečjem EU", so navedli in dodali, da si vseeno tega ne morejo šteti v korist, saj vsaka nepravilnost povzroči škodo prevozniku.

Razlog za nepravilnosti pri izvedbi poletov je tudi pomanjkanje posadk. "Enako kot večina prevoznikov na svetu je Adria Airways letos občutno povečala število letal in mrežo letenja ter tako število letov, neskladno s to rastjo pa je raslo število operativnih članov posadk," so nanizali.