c S
Poleg pridobivanja talentov izziv tudi izkoristek njihovega potenciala 18.10.2018 14:07 Brdo pri Kranju, 18. oktobra (STA) - Slovenija ima s svojim odprtim poslovnim okoljem talent za pridobivanje talentov, so ocenili udeleženci poslovnega zajtrka, ki ga je na Brdu pri Kranju pripravila Ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji (AmCham Slovenija). Izziv pa ni le pridobivanje in ohranitev talentov v podjetju, temveč tudi čim večji izkoristek njihovega potenciala.

Po mnenju Aljoše Valentinčiča s katedre za denar in finance na ljubljanski ekonomski fakulteti je Slovenija odprta družba, zato ima dovolj talenta za pridobivanje talentov. Ocenil pa je, da bo treba čim prej spremeniti strategijo in več denarja nameniti za razvoj mlajših generacij. Kot je poudaril, pa to ne pomeni, da starejši talentirani kadri niso zaželeni. "Pomembno je le to, kako močno željo po učenju in razvoju ima posameznik. Medsebojno sodelovanje generacij je lahko zelo produktivno," je dodal.

Vodja skupine Office Business za regijo srednje in vzhodne Evrope pri Microsoftu Maria Melkova je kot ključne prednosti Slovenije, ki jo delajo privlačno za talente, navedla odprtost svetu, geografsko lego in sposobnost integracije. Tudi ona je izpostavila koristi, ki jih prinaša povezovanje generacij, saj je tako mogoče v celoti izkoristiti njihov potencial.

Soustanoviteljica ter vodja izobraževanja in razvoja v družbi Languagesitter ter AmCham Top Potential 2017 Deana Jezeršek je ob tem poudarila, da talent sam po sebi nima prave vrednosti, če ga posameznik ne izkoristi. "Za razvoj talentov so pomembna visoka pričakovanja mentorjev; brez tega potenciala ni mogoče v celoti izkoristiti," je prepričana.

Zavzela se je za spremembe izobraževalnega sistema, v katerem ključno vlogo igrajo učitelji oziroma profesorji. Prepričana je, da je ključ do uspeha prav v odličnih profesorjih, katerih pomena se po njenem mnenju premalo zavedamo. "Nikoli ne bi smeli reči, da je nekdo predober, da postane učitelj," je izpostavila.

Slovenija je po njenem mnenju odlična za zagon podjetja, saj so na voljo znanje in dobri mentorji. "Še vedno pa smo slabi pri ohranjanju talentov; ne znamo jih obdržati," je opozorila. Pritrdil ji je vodja Centra za prenos znanja na področju informacijskih tehnologij na Institutu Jožef Stefan Mitja Jermol, ki je poudaril, da je treba talentom ponuditi globalne izzive v delovnem okolju, ki nudi veliko sodelovalnosti, medsebojnega zaupanja in odprtosti. "Takšno okolje je mogoče vzpostaviti v vsakem podjetju," je dodal.

Da talent potrebuje dovolj zahtevne izzive, je izpostavil tudi direktor Adecca Miro Smrekar. Slovenija po njegovih besedah talent za pridobivanje talentov vsekakor ima, slabše pa se odreže pri njihovem razvoju in izkoristku njihovega potenciala. "Treba bi bilo izboljšati sodelovanje izobraževalnega sistema, podjetij in družbe. Treba je biti odprt za različne ideje," je dejal.

V vlogi aktivnih poslušalcev sta razpravi prisluhnila veleposlanik Švice v Sloveniji Denis Knobel in glavni direktor Goodyear Dunlop Sava Tires Matej Zavrl. Slednji je zagotovil, da v njihovem podjetju ohranjanju talentov namenjajo posebno pozornost. Knobel pa je poudaril, da je treba uspeh države vedno meriti glede na število prebivalcev. "Slovenija je po tem merilu tako kot Švica zelo uspešna," je dodal.

Dogodek je predstavljal tudi uvod v mednarodno konferenco Talent šteje, ki jo danes gosti Brdo pri Kranju.